11 tra

U petak, 8. travnja 2022. godine,  u prostorijama učeničkog doma organizirana je Večera siromaha koja se svake godine priprema u vrijeme korizme. Za sve sudionike pripremljena je večera s tradicionalnim jelima, prodajna izložba sapuna i svijeća, te uskrsnih vijenaca i dekoracija. Na večeru, koju je organiziralo Pastoralno vijeće škole pod vodstvom prof. Marijana Spajića i s. Mirjam te uz pomoć salezijanaca, profesorice Tanje Slišković i nekolicine učenika, bili su pozvani svi Žepčaci.

Večera,  kao i prodajna izložba, imale su za cilj prikupiti dobrovoljne priloge koji će se pridružiti  prikupljenim korizmenim sredstvima naših učenika i djelatnika i sredstvima od nedjeljne prodaje kolača koju su organizirali salezijanci suradnici. Ovogodišnji dobrovoljni prilozi svih korizmenih akcija  usmjereni su na pomoć ukrajinskom narodu i salezijanskim zajednicama koje djeluju u Ukrajini. Uvod u večeru bila je molitva i blagoslov koje je izrekao don Mirko Barbarić, ravnatelj salezijanske zajednice, nakon čega su se gosti mogli poslužiti pripremljenim tradicionalnim specijalitetima – koprivom, tjesteninom s pesto umakom, pitom maslanicom, kukuruzom, pogačama i starinskim kolačima te domaćim sokom i čajem. Po završetku večere uslijedila je prezentacija o Ukrajini koja započinje tradicionalnom ukrajinskom pjesmom čije riječi vapiju Bogu da blagoslovi i čuva Ukrajinu i njen narod. Prof. Marijan Spajić kroz prezentaciju nam je predstavio povijesni razvoj Ukrajine i progovorio o nedavnim nemilim događajima čiji smo svjedoci. Tom prigodom izrekao je jednu snažnu poruku, a to je da na svaku tragediju u životu  možemo gledati s vjerom ili bez vjere, i u patnji trebamo tražiti jedan dublji smisao. Tako i u ovom stradanju ukrajinskog naroda Bog progovara na razne načine svima nama i poziva svakoga da otvori oči vjere i vrata svoga srca za potrebe bližnjega. Nakon uvodnog dijela salezijanac Neven Pejić opisao je i način djelovanja salezijanske zajednice u Ukrajini. Istaknuo je kako su don Boscovi duhovni sinovi u Ukrajini posvećeni odgojnom radu s mladima kroz animaciju oratorija, centara za mlade, škola i pastorala zvanja. Salezijanske zajednice i u ovim trenutcima rata i dalje djeluju i služe kao utočišta i zaklon mnogima koji traže utjehu i zaštitu. Najsvečaniji dio večeri bila je molitva i klanjanje u kapeli pred izloženim Presvetim oltarskim sakramentom. U tim trenutcima tišine svoje molitve upravili smo Bogu za cijelu Ukrajinu i njen narod koji trpi.

Što na kraju reći nego da svatko od nas može i treba biti „misionar“ čineći mala djela ljubavi i milosrđa; i naše „malo“ nekome je sve!

Darija Klarić

Fotografije možete pogledati na poveznici:

Večera siromaha | 2022.

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis