07 tra

(Duhovna obnova za djelatnike Centra, 6. travnja 2022.)

Zazivom Duha Svetoga započela je duhovna obnova za djelatnike Centra 6. travnja 2022. Duhovnu obnovu predvodio je fra Velimir Bavrka, župnik u Vitezu. Na vrlo zanimljiv način fra Velimir je iznosio svoje razmatranje. Načete su mnoge teme koje potiču na razmišljanje. Korizmeno vrijeme je hod koji nas vodi do Uskrsloga. Na tom putu nas čekaju razna iskušenja, pošasti novoga vremena, suvremeni svijet koji nam nameće svoje vrednote i pravila… Mi trebamo prepoznati prave vrijednosti. Prava i jedina vrijednost je Isus. Isusa moramo tražiti da bismo ga susreli. Isus iznova dolazi nama u malenima, napuštenima, gladnima, žednima, ostavljenima, zaboravljenima… U takvima susrećemo Isusa. Po takvima Bog u naše srce treba doći. Jedino tako možemo naći mir. Samo mir možemo doživjeti uz Isusa i uvijek iznova ponavljati: „Ne boj se, ja sam s tobom!“ (Post 26, 24)  Mir je snaga uskrslog Krista. Mir koji obnavlja lice zemlje. U izopačenom svijetu samo je Isus utočište i mirna luka.

Grijeh koji danas najviše razara svijet je grijeh ravnodušnosti, koplje ravnodušnosti. Vapijući grijesi razaraju tebe, razaraju nas, razaraju svijet. Svi su okrenuti materijalnom, a vrijedi li zemaljska cijena nebeske baštine?

Nakon poticajnog razmatranja pristupili smo sakramentu pomirenja. Ispovijed je darivanje Boga nama. U ispovijedi otvaramo svoje srce za susret s Bogom, s bližnjima, s drugima…

Kao vrhunac duhovne obnove bila je sveta euharistija i klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom.

Danas smo se susreli s Isusom u molitvi, u sakramentima. Susret s Isusom smiruje, ohrabruje, pruža neobjašnjivu snagu. U trenutcima molitve, euharistije, klanjanja pred Presvetim, dolazimo do susreta sa Živim i Uskrslim. Osjećamo Božju blizinu i Božje milosrđe, blizinu koja nas nosi kroz život.  

                                                                                              Tanja Slišković, prof.

Fotografije možete pogledati na poveznici:

Duhovna obnova za djelatnike Centra, 6. travnja 2022.

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis