24 lis

Učenici zanatskih odjela elektrostruke 12. listopada posjetili su Ramu na svom stručnom studijskom putovanju. Ciljano odredište bila je Hidroelektrana Rama. Puni očekivanja i znatiželje na ovo važno putovanje zaputili smo se s našim profesorima Sašom Grozdićem, Antunom Perićem i Markom Ćurićem te ravnateljem Centra don Milanom Ivančevićem. Ispred škole smo se okupili  u 7 h te krenuli prema Hercegovini. Put nije bio naporan. Svojim poznavanjem i zanimljivim predstavljanjem hercegovačkog kraja don Milan je učinio ovo putovanje još zabavnijim. Učinilo nam se kao da smo se uz pjesmu i priču odjednom stvorili u Rami.

Hidroelektrana Rama  je derivacijsko-akumulacijska hidroelektrana  koja se nalazi u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Najveća je  hidroelektrana u energetskom sustavu JP Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Prije samog ulaska u hidroelektranu, gdje smo bili najavljeni u 11 h, profesori su nam ponovili sve ono što su nam prethodnih dana pričali o Hidroelektrani dok smo se pripremali za ovaj posjet.

Ljubazni domaćini pokazali su nam prvo sobu za nadzor i upravljanje hidroelektranom, a zatim i samu strojarnicu gdje su nam predstavili njezino funkcioniranje i pojasnili svaki njezin dio. Na kraju su nam  ispričali povijest izgradnje Hidroelektrane kojoj je prethodilo potapanje većeg dijela ramske uvale. Obilazak je trajao otprilike sat vremena nakon čega smo zahvalili ugodnim domaćinima te krenuli put našeg drugog odredišta – mjesta Šćit. Tamo smo posjetili crkvu Gospe Ramske i muzej. Jedan od svećenika franjevačkog samostana Rama-Šćit govorio nam je o povijesti crkve i prošlosti toga kraja, a u muzeju smo mogli vidjeti kako se nekada živjelo  u Rami.

Već pomalo iscrpljeni i gladni  krenuli  smo na ručak, na obližnje seosko gospodarstvo  u vlasništvu  Ilije i Danke Smiljanić. OPG Smiljanić je smješteno  uz lokalnu cestu Tomislavgrad – Rama, a  nudi pravi ugođaj eko-sela s izvornom gastronomskom ponudom.

Nakon obilnog i slasnog obroka raspoloženi smo  krenuli kući u Žepče. Bili smo umorni, ali zadovoljni, puni dojmova i spremni za neka buduća stručna putovanja.

1b, 2b, 3b

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis