10 lis

Početkom ove školske godine u našoj školi realiziran je projekt Ekoškola koji je osmišljen kao nastavak prošlogodišnje Ekoškole (http://www.kscdonbosco.ba/2019/07/16/ekoskola-i-znanstveni-kamp-profesor-baltazar/) čiji je cilj bio naučiti mlade kako smanjiti onečišćenje životne sredine i pozitivno djelovati na očuvanje okoliša malim promjenama u svakodnevnim navikama.

Priprema projekta krenula je još u veljači, a radionice su se trebale održati u lipnju u sklopu Ljetnog oratorija. Međutim, epidemiološka situacija odgodila je radionice na početak rujna. U pisanju projekta, njegovoj organizaciji i realizaciji sudjelovale su Sara Mrkonjić, Doris Šupuković, Ivana Džambo i Ana Galić te profesorice Slavica Jukić i Antonija Jukić.

Radionicama, koje je vodila profesorica Slavica Jukić, obuhvaćena je proizvodnja prirodnih deterdženata, prirodne paste za zube od gline s kaduljom i čajevcem te proizvodnja prirodnih dezodoransa. Korištenjem ovih proizvoda smanjuje se zagađenje voda, utječe se na smanjenje koncentracije freona, koji su uzročnici stvaranja ozonskih rupa, i smanjuje se unošenje kancerogenih i toksičnih kemikalija u ljudski organizam.

U drugom dijelu radionica, koje je vodila profesorica Antonija Jukić, proizveden je čips od jabuke i skrenuta je pozornost sudionika na pojavu prekomjerne tjelesne težine među djecom i mladima. Osim toga, mladi su podučeni važnosti kompostiranja i načinu na koji se formira kompostna hrpa. Tim povodom odlučeno je po školi postaviti kante za biootpad, a u vrtu škole se nalazi centralni komposter.

Radionicama se obuhvatilo 39 sudionika srednjoškolskog uzrasta.

Projekt su podržali Općina Žepče i Fondacija Mozaik putem Zajednice za aktivizam i poduzetništvo mladih lonac.pro, uz financijsku podršku Vlade Švicarske i Ambasade Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini te drugih financijskih partnera te smo kroz njega nabavili ambalažu, sirovine i destilator za vodu.

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis