16 srp

Naša država Bosna i Hercegovina postupno napreduje k suvremenom zapadnom društvu, no pojedine stavke ju koče na tom putu. Neke od njih jesu i ekologija te razvoj mladog znanstvenog kadra. Nekolicina mladih našeg Centra odlučila se boriti svojim mladenačkim snagama upravo protiv tih točaka realizacijom dvaju projekata koja su financirali i potpomogli Fondacija Mozaik, Swiss Development Cooperation Agency (SDC), Švedska razvojna agencija (SIDA), Robert Bosch Stiftung, Balkan Trust for Democracy, Medicor, ZEIT Stiftung i Općina Žepče.

Prvi projekt naslovljen je „Ekoškola“, a njegovi su članovi učenici 3. b Opće gimnazije Katoličkog školskog centra Don Bosco Iva Antolović, Iva Grebenar, Marija Jozić, Marko Sović i Stjepan Jozinović uz mentorstvo Slavice Jukić, profesorice kemije. Cilj je bio razviti svijest o značaju očuvanja okoliša te učiniti mlade odgovornim braniteljima majke prirode. Obrađene teme bile su proizvodnja prirodnih sapuna i balzama, recikliranje aluminijskih limenki i dobivanje industrijski vrijednog kristala alauna, mjerenje pH vrijednosti vode, istraživanje i odrijeđivanje prisutnosti štetnih iona u uzorcima različitih voda iz regije te upoznavanje s tvrdoćom vode.

Drugi projekt pod nazivom „Znanstveni kamp Baltazar“ organizirali su gimnazijalci iz 3.a Tanja Tadić, Josipa Jukić, Katarina Ezgeta, Mihaela Ezgeta i Domagoj Marinčić uz pratnju profesorice fizike Katarine Marijanović. Zbog tranzicijske gospodarske situacije rijetke su osnovne škole koje prirodne znanosti izučavaju kroz eksperimentalni rad. Silna teorija stvara kod djece i mladih određenu odbojnost prema prirodnim znanostima. Upravo zbog toga je nastao ovaj projekt kojemu je cilj suzbiti stereotipe o prirodnim znanostima i privući mlade k istim. Sklonosti mladih razvijalo se kroz istraživanje osnova određenih područja fizike i kemije: optika, valovi, električna energija, polarnost tekućina i katalitičke reakcije.

Još u travnju započeto je pisanje projekta, potpisivanje ugovora s Mozaikom, planiranje projekta, nabavka materijala i opreme, glasanje u koje se uključila cijela škola. Oprema koju smo nabavili u iznosu je odobrenih grantova fondacije, a većinom je to oprema koja trajno ostaje u našim kabinetima za korištenje u nastavi. Pojedini dijelovi opreme različite su kemikalije, pH metri, sastojci za prirodnu kozmetiku, set elektrike za izvedbu mnogih vježbi iz fizike.

Sve aktivnosti proveli smo kao znanstvene radionice na ovogodišnjem Ljetnom oratoriju koji je održan između 23. lipnja i 5. srpnja. Znamo da nadahnuto nadahnjuje. Potvrda tomu jesu i drugi mladi srednjoškolci koji su nam se pridružili na radionicama vidjevši naše zadovoljstvo. Korisnici su bili djeca uzrasta od 3. do 9. razreda osnovnih škola iz Žepča i regije, ali i šire.

Ostaje još jedna faza za izvršiti, a uvjereni smo kako će nas ona posebno obogatiti. Riječ je o suradnji s Dnevnim centrom za djecu i mlade s posebnim potrebama koji ćemo posjetiti početkom rujna i nove nastavne godine te i njima pokazati ljepotu znanosti.

Možemo zaključiti kako nas ovakve aktivnosti čine boljim u mnogim područjima našeg djelovanja te donose trajne plodove – postajemo bolji istraživači, organizatori, predavači, i ono najvažnije, doprinosimo samoostvarenju djece i mladih.

Stjepan Jozinović

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE