10 velj

U srijedu 31. siječnja, na blagdan sv. Ivana Bosca, proslavili smo Dan našeg Centra. Program proslave započeo je svetim misnim slavljem u župnoj crkvi svetog Ante Padovanskog u Žepču. Sveto misno slavlje predslavio je biskup u miru mons. Pero Sudar u suslavlju brojnih svećenika. Na samom početku ravnatelj salezijanske zajednice don Mirko Barbarić pozdravio je sve okupljene te na poseban način zahvalio biskupu koji je od samih početaka podržavao rad salezijanaca u Žepču kao i djelovanje Katoličkih školskih centara u Bosni i Hercegovini.

U prigodnoj propovijedi, osvrćući se na misna čitanja i na život don Bosca, mons. Sudar tražio je primjer dobrog učitelja. Istaknuo je između ostalog kako dobrog učitelja čine vjera i povjerenje te kako takav učitelj ne gleda što je učenik sada, nego što može postati. Na koncu propovijedi naglasio je važnost ljubavi u našim međuljudskim odnosima te vjere i povjerenja u Providnost.

Tijekom misnog slavlja obećanja su imali novi salezijanski suradnici. Ovim činom postali su članovi velike salezijanske obitelji i prihvatili živjeti salezijansku karizmu u svakodnevnom životu. Misno slavlje glazbeno je animirao školski zbor pod ravnanjem profesora Filipa Klarića.

Drugi dio programa održao se u prostorijama Centra. Svečanu akademiju otvorio je zbor naših učenika iz učeničkog doma izvodeći himnu Centra “Stasaj generacijo”. Potom je uslijedila predstava koju je s učenicima pripremila profesorica Marija Kosić. Uprizorujući jedan školski dan, mogli smo vidjeti izazove s kojima se odgojno-obrazovni proces danas susreće. Nezainteresiranost učenika, pritisak administracije i uprave, nerazumijevanje roditelja i mnogo što drugoga doprinosi tim izazovima. Tako se ponekad sigurno i profesori, poput glavnog lika u predstavi, pitaju je li sav njihov trud i rad uzaludan. Ipak, kako smo i u predstavi vidjeli, sve te izazove prevlada osjećaj ponosa kada nakon nekog vremena susretnete odrasle ljude koji su svjesni truda i ljubavi koju su primili u svojim školskim klupama. Tijekom svečane akademije bilo je i nekoliko glazbenih predaha te obraćanje ravnatelja Centra don Ivana Širića, provincijala Hrvatske salezijanske provincije don Tihomira Šutala i biskupa u miru mons. Pere Sudara. Tijekom akademije uručene su i nagrade djelatnicima koji se već dvadeset godina nesebično daruju mladima sudjelujući u njihovom obrazovanju i odgoju. To su ove godine s. Mirjam Ramljak, Dragica Ćurić i Marko Jukić.

Proslavu 24. rođendana Centra završili smo u neformalnom i veselom druženju.

U petak 2. veljače organizirana je i proslava za učenike i djelatnike u našem oratoriju. Podsjećamo i kako je tijekom priprema za blagdan salezijanska zajednica u Žepču organizirala trodnevno klanjanje s nakanama za obitelji, odgojitelje i mlade. Također, u ponedjeljak 29. siječnja organiziran je i odgojno-obrazovni susret članova zajednice Cenacolo s učenicima i roditeljima.

Kako je ovaj dan izgledao kroz objektiv naše profesorice Marte Marijanović i učenice Lucije Blažević pogledajte na poveznici.

Anamarija Matijević

Fotografije možete pogledati na poveznicama:

Proslavljen Dan Centra | 2024.

Interna proslava za učenike | 2024.

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis