31 kol

U Katoličkom školskom centru svetog Josipa u Sarajevu od 17. do 19. kolovoza 2023. g. održan je Seminar Sustava katoličkih škola za Europu za djelatnike svih katoličkih školskih centara u Bosni i Hercegovini na temu „Nastavnički stres i rizik od sagorijevanja na poslu u post COVID vremenu“. Seminar je pozdravnim riječima otvorila moderatorica programa doc. dr. Jelena Brkić-Šmigoc i najavila aktivnosti seminara. Potom je sve djelatnike i ravnatelje škola Sustava pozdravio i mons. mr. Ivica Božinović, v.d. promicatelja Sustava. Poseban pozdrav upućen je dr. sc. p. Miji Nikiću, profesoru na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu, voditelju programa prvog dana seminara.

Seminar je na početku tradicionalno duhovnog karaktera, pa je tako prof. Nikić u svom izlaganju  govorio o čovjeku kao multidisciplinarnom biću koje je sastavljeno od podsvijesti (nesvjesnog), tjelesne, emocionalne, društvene i duhovne dimenzije. Istaknuo je važnost prvih godina života kada se gradi karakter, osobnost, životni stavovi itd., ali i  način izražavanja emocija osobito onih potisnutih te je dao i nekoliko savjeta o zdravom i osmišljenom načinu života. Službeni dio programa prvoga dana završio je svečanim slavljem svete mise u crkvi Kraljice Svete Krunice,  a misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić uz koncelebraciju ravnatelja katoličkih školskih centara u BiH, generalnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađana Ćosića i drugih svećenika, djelatnika škola. Dan je završio u opuštenoj atmosferi i zajedničkom druženju.

Drugi je dan više bio radnoga karaktera,  a započeo je slavljem svete mise koju je predvodio p. Mijo Nikić. Nastavio se predstavljanjem rezultata istraživanja provedenog među djelatnicima Centara po pitanju stresa i sagorijevanja na radnome mjestu. Rezultate istaživanja  prikazala  je doc. dr. Jelena Brkić-Šmigoc, a dali su djelomičan uvid u stanje u našim centrima  te u kojem smjeru bi trebalo djelovati kako bi se stanje popravilo i preduhitrilo. Najdinamičniji dio programa svakako je bio rad u skupinama koji su osmislile  i vodile mr. sc. Nermina Vehabović-Rudžer i mr. sc. Ranka Katalinski u suradnji s pedagozima i psiholozima Centara. Zajednički se razmišljalo o tome kako prepoznati simptome profesionalnog sagorijevanja kao i kako spriječiti pojavu sindroma sagorjelosti. U dinamičnoj atmosferi radnih skupina došlo se do konstruktivnih zaključaka, pružen je uvid u problematiku iz neke druge perspektive, a predložena su i moguća rješenja problema. Ovakav rad omogućio je i bolje upoznavanje kolega iz različitih centara. Nakon stanke za odmor i ručka, završno predavanje na temu Što ja osobno mogu učiniti? Prevencija profesionalnog sagorijevanja – briga o sebi.  održale su  mr. Katalinski i mr. Vehabović-Rudžer i tako zaokružile priču problema profesionalnog sagorijevanja na radnom mjestu pružajući konkretne smjernice za prevenciju.

Sadržajno bogat drugi dan završio je molitvom i klanjenjam Presvetom Oltarskom Sakramentu, koje je pripremio i vodio don Ivan Širić, ravnatelj KŠC-a „Don Bosco“ Žepče, i neizostavnim zajedničkim druženjem.

Svetu misu treće jutro predvodio je mons. Ivica Božinović, a nakon duhovne okrijepe započeo je i radni dio. Svoje sastanke imali su stručni aktivi, potom je slijedilo obraćanje  Pedagoškog vijeća Sustava  s mogućnošću postavljanja pitanja članovima Pedagoškog vijeća i  konstruktivnim prijedlozima.

Na kraju vrlo bogatog trodnevnog seminara, ispunjenog predavanjima i molitvom, mons. Božinović dodijelio je i nagradu P. Erich von Brandis za protekle dvije godine. Nagradu za 2021./2022. godinu dobila je s. Mirjam Ramljak, vjeroučiteljica u KŠC-u „Don Bosco“, a nagradu za 2022./2023. godinu dobio je prof. glazbene umjetnosti Davorin Bošnjaković iz KŠC-a „Sveti Pavao“ Zenica. Mons. Božinović za kraj je svim sudionicima poručio da smjelo i odvažno zakorače u novu školsku godinu prihvaćajući sve izazove na koje naiđu.

Darija Klarić

Fotografije možete pogledati na poveznici:

Seminar Sustava katoličkih škola za Europu | 2023.

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis