09 svi

Naša dramska skupina „Harmonia“ sudjelovala je 4. i 5. svibnja na XX. Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Bosne i Hercegovine u Konjicu. Tamo smo imali priliku upoznati se s djelovanjem ostalih dramskih grupa mladih iz cijele BiH, vidjeti priredbe koje su nam oni pripremili te i sami izvesti našu predstavu.

Odgledali smo dvije predstave od kojih je prva bila zanimljiva suvremena adaptacija Aristofanova klasika „Lisistrata“  u izvedbi domaćina, tj. Amaterskog pozorišta „Neretva“ iz Konjica. Nakon toga pogledali smo i jednu potresnu predstavu značajne tematike imena „Rekla je ne“ koju su izveli članovi grupe „DP Eko art Bugojno“. Naravno, kao sudionici festivala i mi smo izveli svoju, u Žepču već donekle poznatu, predstavu „Pola ure kod Jure“.  Bilo je vrlo uzbudljivo izvoditi predstavu na drukčijoj sceni i pred novom publikom. Snašli smo se najbolje što smo mogli i na kraju izvedbe dobili fine pohvale i čestitke od ostalih sudionika. Zanimljivo iskustvo bio je i okrugli stol – prilika za dublju diskusiju viđenih predstava u pratnji profesionalnih kazališnih glumaca iz brojnih kazališta naše zemlje. I sami smo dobili korisne savjete, komentare, ali i konstruktivnu kritiku o našemu radu od iskusnih glumaca i kolega amatera. Dan nakon toga sudjelovali smo na posebnim radionicama koje su predvodili, opet, profesionalci iz svijeta kazališta. Na tim radionicama učili smo o vještinama važnim  za scenski nastup – o koncentraciji, pokretu, govoru, emocijama… Poslije ručka odlučili smo posjetiti i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru koje se smatra krovnom ustanovom za kulturu Hrvata u Bosni i Hercegovini. Prošli smo kroz zakulisni prostor, garderobu, dvoranu za predstave i kroz dijelove koji su još uvijek u procesu izgradnje i tako se upoznali s radom i životom ove velike institucije. Nakon kratkog obilaska grada Mostara uputili smo se nazad u Žepče. Nažalost, propustili smo posljednjih par dana festivala, uključujući i ceremoniju proglašenja pobjednika. Međutim, od voditelja festivala dobili smo informaciju kako je naša dramska skupina osvojila dvije nagrade – za kostim i autorski tekst.

Sve u svemu, jako smo zadovoljni sudjelovanjem na ovom festivalu. Još uvijek smo pod dojmom i željno iščekujemo naš sljedeći nastup!

Zoran Jurić, IV.b OG

Fotografije možete pogledati na poveznici:

XX. Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva u Konjicu

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis