21 ruj

U čast  hrvatskoga znanstvenika i nobelovca Lavoslava Ružičke od 1978. godine svake druge godine održava se znanstveni skup „Ružičkini dani“. To je tradicionalni skup stručnjaka i znanstvenika iz područja kemije, kemijskog i biokemijskog inženjerstva, prehrambene tehnologije, medicinske biokemije i farmacije te kemije u poljoprivredi, šumarstvu i zaštiti okoliša koji organiziraju Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Europsko kemijsko društvo (EuChemS) i Europska udruga za higijensko inženjerstvo i dizajn. U okviru ovog međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Ružičkini dani od 2008. godine održava se i Susret mladih kemičara, gdje učenici srednjih škola uz pomoć svojih mentora predstavljaju radove iz područja kemije. Cilj Susreta mladih kemičara je usmjeriti učenike i mlade prema tehničkim i prirodnim strukama, osobito kemiji, te promicati izvrsnost, interdisiplinarnost, originalnost i inovativnost u znanstvenim istraživanjima.

Unatoč koronakrizi i ove godine, kao i prethodnih godina, KŠC „Don Boso“ Žepče imao je svoje predstavnike na ovom skupu. Tehničko-obrtničku školu ove godine su predstavljali učenici trećeg razreda (smjer agroturistički tehničar) Nikolina Grlić, Nikolina Pravdić i Matea Jukić pod mentorstvom prof. Marka Tomasa s radom „Kemijska analiza tla na području Općine Žepče“. Istraživanjem su utvrđeni kemijski parametri tla na različitim lokacijama na području Općine, napravljena je usporedba parametara te izveden zaključak o pogodnosti određenog tla za uzgoj poljoprivrednih kultura.

Opću gimnaziju također su predstavljali učenici trećeg razreda Sandara Jozinović, Zoran Jurić i Ivona Pranjić. Tema njihovog rada je Ispitivanje kvalitete paste za zube od zelene gline. Nakon što su slušateljima ukazali na prednosti prirodnih sastojaka (zelene gline, kadulje, čajevca…) od kojih su napravili pastu za zube, objasnili su važnost zdravstvene ispravnosti proizvoda koja je utvrđena mikrobiološkom analizom na Institutu za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici te prikazali rezultate recenzije proizvoda koje su dali krajnji potrošači.

Trud, znanje, motivacija, osjećaj zajedništva i spremnost za timski rad naših učenika pobijedili su sve nedaće uzrokovane pandemijom i zbog toga smo iznimno ponosni i vjerujemo kako su naši mladi na dobrom putu ka postizanju visoke stručnosti.

Marko Tomas i Slavica Jukić

Sve fotografije pogledajte OVDJE