13 velj

Gosti u studiju Radiopostaje Žepče su u prigodi Svjetskog dana radija, 13. veljače, bili učenici četvrtih razreda Opće gimnazije KŠC Don Bosco koji pohađaju izbornu nastavu iz hrvatskog jezika: Ana Miškić, Sara Jozić, Neda Nedjeljković i Petra Lovrić.

Tijekom svog gostovanja osvrnuli su se na odnos mladih i medija. Ana Miškić, povratnica iz SAD, je istaknula da su društvene mreže danas glavni komunikacijski mediji među mladima. Istaknula je da pazi koliko vremena provodi na društvenim mrežama, ali i da je to ozbiljan izazov za mlade danas. Petra Lovrić je govorila o značaju izborne nastave iz hrvatskog jezika jer u vremenu preplavljenom tuđicama podcrtava koliki je značaj materinskog jezika za cjelokupnu kulturu i identitet. Dodala je da je izborna nastava koju vodi profesorica Zrinka Mandurić opuštenija i slobodnijih okvira, nego klasični školski sati.

Sara Jozić, koja uz gimnaziju pohađa i srednju glazbenu školu, je istaknula da se već od devetog mjeseca među učenicima završnih odjela priča o državnoj maturi i izboru fakulteta. Rekla je da su tehnički fakulteti sve popularniji među njenom generacijom, kao i medicina i psihologija. Neda Nedjeljković, učenica čija je velika ljubav korejski jezik, rekla je nekoliko rečenica o tome kako mladi danas provode slobodno vrijeme. Istaknula je da učenici gimnazije nemaju previše slobodnog vremena, a njega obično provode s obitelji i prijateljima. Kada se govori o putovanjima o tome u njenoj generaciji najčešće govore da će prilika biti tijekom studiranja.

Neda je posebno na kraju razgovora istaknula: “KŠC nas je prije svega odgojio i duhovno obogatio. Pored znanja dobili smo i tu drugu stranu, promišljanje i spoznaja pravih vrijednosti u životu.”

Razgovor možete poslušati 14. veljače, u 14,15 na valovima RPŽ.

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis