29 stu

U utorak, 26.studenog našu školu su u sklopu projekta „Mladim snagama do ruralnog razvoja“ posjetili učenici devetih razreda OŠ „Žepče“ i OŠ „Begov Han“. Učenike su dočekali ravnateljica TOŠ-a Dubravka Jukić i pedagog don Ivan Širić, te su ih upoznali sa radom naše škole.

Nakon razgledavanja škole uslijedila je radionica „Vegetativno razmnožavanje cvijeća“. Učenici su upoznati sa razmnožavanjem cvijeća reznicama. Radionicu je vodila nastavnica Antonija Jukić zajedno sa učenicima 3.a fitofarmaceuta (Nikolina Ramljak, Franjo Ravnjak, Ivana Zekić, Gabriela Zelić, Andrea Zovko, Marko Kljajić, Anđela Slišković). Radili smo u pet grupa po šest učenika koji su se i sami imali priliku okušati u sadnji pelargonija, afričkih ljubica i karanfila. Afrička ljubica je cvijet koji simbolizira majke i majčinstvo pa je zbog toga u mnogim kulturama diljem svijeta tradicionalni dar majkama. Karanfil je cvijet uz koji se također vežu mnoge legende i priče, često je simbol revolucija i otpora. Nama je ipak draža legenda koja kaže kako je karanfil cvijet koji je za vrijeme Isusove muke nicao na mjestima po kojima su padale suze Blažene Djevice Marije.

Igor Banović (RAŽ) je održao debatu pod temom „Mir i pomirenje nekada i danas“ kojoj je cilj bio ukazati mladima na potrebu izgradnje mira između različitih vjerskih i etničkih skupina kako u Žepču tako i u Bosni i Hercegovini, te na prihvaćanje i poštivanje drugih vjera i kultura. Mržnja nikada nije rješenje i njome nećemo ništa postići.

Za kraj je organizirano druženje uz zakusku, a učenici su mogli ostaviti i svoje poruke vezane uz mir.

Andrea Zovko 3.a TOŠ i prof. Antonija Jukić

Fotografija: Ivona ezgeta i Marija Jukić

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis