12 stu

Dana 23. listopada maturanti KŠC-a Don Bosco  uputili su se na svoje maturalno putovanje u Mađarsku. Ovu lijepu državu i nekoliko njezinih gradova posjetili su u pratnji profesorice Marice Jukić te profesora Branka Marjanovića, Maria Živkovića te salezijanca don Branka.

Nakon ugodne vožnje u popodnevnim satima pristigli su u Harkanj gdje su se smjestili u hotel. Nakon toga je uslijedio ručak te slobodno vrijeme za odmor i opuštanje uz bazene. U 17 sati zaputili su se u jedan od najstarijih gradova Mađarske, a to je Pečuh. U pratnji vodiča prošetali su ulicama  ovoga grada te vidjeli neke od važnijih znamenitosti (džamiju paše Gazi Kazima koja je prethodno bila crkva, katedralu sv. Bertalana…). Poslije upoznavanja grada učenici su imali slobodno vrijeme nakon čega su se okupili na središnjem gradskom, odakle su se vratili u Harkanj na večeru. Poslije večere uslijedilo je ugodno druženje učenika i profesora te ,,punjenje baterija“ za novi dan.

Sljedeće jutro nakon doručka zaputili su se u glavni grad Mađarske, prelijepu Budimpeštu. Na putu su se zaustavili u tržni centar Campona kako bi posjetili najveći akvarij srednje Europe, Tropicarium. Obilaskom ovog akvarija mogli su vidjeti razne ribice i gmazove te napraviti vrlo zanimljive fotografije. I napokon su stigli u Budimpeštu gdje su se prvo okrijepili uz pripremljne lunch pakete te siti započeli obilazak grada u pratnji vodiča. Prvo su posjetili Trg heroja i gradski park u kojem se nalazi Vajdahunyad dvorac  te napravili nekoliko zajedničkih fotografija. Zatim su imali slobodno vrijeme, koje je većina učenika iskoristila za šetnju i okrijepu u ulicama samog grada. U večernjim satima, kada je Budimpešta jedan od najljepših gradova Europe, uspjeli su vidjeti raskošni Szechenyijev lančani most te su se popeli na Ribarski bastion, čije kule i zidovi izgledaju tako bajkovito i srednjovjekovno. Sa bastiona im je cijela Budimpešta bila na dlanu i tu su zasigurno fotografije bile najljepše. Pomalo umorni, ali i tužni zbog rastanka sa ovim predivnim gradom krenuli su put Harkanja na večeru i ponovno druženje.

Treći dan uslijedio je povratak kući. Po povratku su posjetili Srbiju i njezin glavni grad Beograd. U Beogradu su prošetali najstarijim i najvrjednijim spomeničnim prostorom u Beogradu – Knez Mihailovom ulicom. Zatim su mogli birati hoće li posjetiti Kalemegdan, najveći park u Beogradu, ili pak veliki zoološki vrt. Nakon toga svi su se  ponovno okupili i vidno tužni jer je maturalcu došao kraj, ali opet sretni jer je cijelo putovanje proteklo bez problema, krenuli su prema Žepču u koji su sretno stigli u kasnim večernjim satima.

Ovim putovanjem učenici i profesori stvorili su još bolju komunikaciju te uspješno zaokružili četiri godine svog druženja u školskim klupama, ali i napravili jedan neizbrisiv trag u svom srcu!

Anđela Vidović

Fotografija: Ana Miškić

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis