24 kol

Treća Vjeronaučna olimpijada, u organizaciji Katehetskog ureda BKBiH, svoju je nagradu pronašla u korijenu natjecanja, u prvoj godini. Ekipe Osnovne škole “Sovići” s mentoricom Ivanom Vlašić iz Katoličkog školskog centra “Don Bosco” uz s. Mirjam Ramljak ljetovale su u sunčanom Šibeniku u prostorijama Katoličkog centra Šibenske biskupije sv. Mihovil. Uz ekipe pratnja je bila i s. Vlatka Dujmović, inicijatorica cijelog ovog ogromnog projekta koji se u Bosni i Hercegovini provodi sada već tradicionalno. Vlč. Tomo Mlakić, pročelnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije, pronašao je sredstva i dao materijalnu podršku bez koje ovo ljetovanje pobjedničkih ekipa ne bi bilo ostvareno. Putovanje je započelo utorkom, 6. kolovoza, okupljanjem na Kupresu gdje nas je don Tomo, na službi župnika, ljubazno ugostio i pokazao nam temelje dvaju značajnih povijesnih nalazišta. Uvjerili smo se kako je kršćanska vjera već u 5. stoljeću došla na naše prostore, i to preko benediktinaca. Vidjeli smo ostatke bazilike i samostana gdje se preklapaju s drugim važnim zdanjem. Riječ je o crkvi iz 15. stoljeća čiju je gradnju osobno naložila posljednja bosanska kraljica Katarina Kosača Kotromanić. Bilo je iznimno zanimljivo upoznati dva tako značajna spomenika naše kulture i povijesti koje je zaštitio UNESCO.
Božanskom providnošću u Šibeniku smo dobili prigodu upoznati skupinu mladih iz Đakova iz župe Svih svetih te tako produbiti i izmijeniti iskustva. Pravi odmor uslijedio je na plažama Solaris Beach Resorta, ali smo zadovoljili i onu drugu, turističku sastavnicu.
Naime, Šibenčani su nas proveli kroz gradsku jezgru i otvorili nam svoju dušu – ponosnu, čvrstu i stasitu. Katedrala sv. Jakova remek je djelo hrvatske ostavštine 15. st. Njezin atribut “remek” obzanjuje se kroz mnoge biblijske i teološke simbole utkane u trobrodnu baziliku. O njezinoj povijesti i značaju najbolju tvrdnju dao je multimedijalni centar Šibenske biskupije gdje smo na inovativan način pojmili značaj velebne građevine. Kule u gradu i ostale crkve koje smo obišli samo pridonose tomu značaju.
Posljednji dan uložen je u posjet značajnom mjestu novije hrvatske povijesti. Čavoglave su seoce u Zagori gdje smo sa župnikom fra Ivanom Lukačem obišli crkvu hrvatskih mučenika i izvor rijeke Čikole.
Ljubazna obitelj iz Čavoglava ugostila nas je u izuzetno domaćinskoj atmosferi te smo otkrili neka nova poznanstva i upoznali nove osobnosti.
Naše ovogodišnje nagradno ljetovanje svjedoči o ljepoti hrvatskih krajeva i ljubaznosti kojom sav naš narod odiše, no brojka tri jamstvo je uspješnosti vjeronauka u školstvu i izvrstan nagovještaj nastavka provođenja ove plemenite prakse. Zahvalni svojim mentoricama, predstojniku Katehetskog ureda don Tomi Mlakiću i, dakako, domaćinima u Šibeniku, zahvaljujemo Bogu za njegovu prisutnost u našim životima.

Stjepan Jozinović

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis