14 lip

Živjeti u višeetničkoj državi poput Bosne i Hercegovine, kao i u manjoj sredini poput naše općine, može biti izvor višestrukih dobrih strana – upoznavanje različitih religija, jezika, kultura, ali i onih manje dobrih strana – diskriminacija, nepošivanje različitosti, problemi u školstvu. Ponosno možemo utvrditi kako naša općina sa zadnjim navedenim jamačno spada u nekolicinu onih u zemlji koje se mogu pohvaliti iznimno uređenim školstvom.

Već desetljeće su općinske službe uključene u osmišljavanje, izvođenje i kontroliranje nastave na više nastavnih planova. Osnovnoškolski i srednjoškolski programi na hrvatskom i bosanskom jeziku, program glazbenih škola te program Sustava katoličkih škola za Europu našeg Centra djeluju iznimno komplementarno. Zajedničkim snagama otkrivaju darovite mlade i usmjeravaju njihove sklonosti prema pojedinim područjima umjetnosti, športa, prirodnih, tehničkih, humanističkih i društvenih znanosti. Rezultat toga su mnogi mladi koji su i ove godine predstavili Općinu na mnogim natjecanjima različitih razina čemu je dokaz i ovaj prijam održan u sali Općinskog vijeća u ponedjeljak, 10. lipnja.
Naša škola se također ubilježila kao ustanova koja mladima pruža mnoge prigode za napredovanje te iskustvo sudjelovanja na raznim kulturnim i znanstvenim manifestacijama. U pratnji učenika bile su ravnateljice Marjana Grlić i Dubravka Jukić, pedagog i salezijanac don Branko Bendra, profesorica matematike Marija Antunović, profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja Josip Klarić te profesori vjeronauka Marjan Spajić i s. Mirjam Ramljak.

Učenik Matija Tomić, pod mentorstvom prof. Marije Antunović, postigao je iznimno visoko drugo mjesto na Federalnom natjecanju iz matematike učenika BiH po Hrvatskom planu u Mostaru te je uspjeh iskoristio kao ulaznicu na državnu razinu natjecanja. Zasigurno je važno napomenuti kako je Matija obznanio svoju svestranost i uspjesima u glazbenoj školi na natjecanjima iz gitare.

Sportaši i sportašice na županijskim su natjecanjima osvojili visoke plasmane. Cure su osvojile broncu u rukometu, dok su momci u istom sportu pokupili zlatne medalje. U nogometu su momci osvojili srebro zlatnog sjaja. Cure su slavile kao zlatne nogometašice. Mentor ekipa bio je prof. Josip Klarić.

O važnosti klasičnih jezika i poznavanja starih civilizacija posvjedočili su nam Erika Ramljak i Filip Perković. Naime, navedeni su učenici pod mentostvom prof. Tanje Tadić postigli srebrenu medalju na europskom natjecanju u poznavanju latinskog jezika i rimske kulture.

Vjeronaučna olimpijada je i 2019. godine bila veliki poticaj na rad i zalaganje naših učenika te su ove godine sudjelovale čak dvije ekipe. Tehničko-obrtnička škola s mentorom Marijanom Spajićem i učenicima Valentinom Matijević, Karlom Sinanović, Nikolom Tadićem i Filipom Mrkonjićem zabilježila je drugo mjesto na županijskom natjecanju te trinaesto na državnom, za što je nagrađena jednako kao i ekipa Opće gimnazije koja je uz mentorsko praćenje s. Mirjam Ramljak  osvojila prvo mjesto na svim razinama natjecanja već treću godinu zaredom. Ovogodišnji pobjedinici su Lucija Vrbić, Ana Miškić, Anamarija Tomić i Stjepan Jozinović. Važno je također istaknuti kako je Filip Mrkonjić ostvario izniman uspjeh i u pojedinačnoj kategoriji, osobito zbog činjenice kako je jedan od rijetkih obrtnika Centra i Općine koji se istaknuo na natjecanjima.

Posljednja, no ne manje vrijedna kategorija u kojoj smo zabilježili nagrađen uspjeh, jest literarno izražavanje. Premda relativno nov koncept natjecanja bez jasnih, službenih, stereotipnih konstitucija, pokazao se jako uspješnim za pojedince. Prof. hrvatskog jezika i književnosti Opće gimnazije Zrinka Mandurić zabilježila je višestruke uspjehe na različitim literarnim natječajima. Međunarodni projekti Europske unije, Knjižnice Grada Zagreba, Društvo hrvatskih književnika i Hrvatska kulturna zajednica Troplet vrjednovali su literarne uratke učenika Stjepana Jozinovića. Prvo mjesto na Tropletovom literarnom natječaju za 2018. godinu za rad Bitno je očima nevidljivo nagradila je i Općina.

Iznimno smo zahvalni načelniku Mati Zovku, pomoćniku Iliji Barešiću te savjetnicima za obrazovanje na organizaciji ovog, sada već tradicionalnog, desetog po redu prijama učenika. Uvjereni smo kako ćemo i budućnosti na ovom tradicionalnom događaju  imati prigodu čuti i vidjeti sve mogućnosti koje nam se nude u okolini, ali i biti nagrađeni, doduše skromnim, no moralno vrijednim darovima koji će jamačno biti lijep vjetar za naša mlada jedra u otkrivanju mora života. Uzdamo se kako ćemo smjelo koračati kroz život u svijesti o pravom cilju našeg rada.

„Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima!“ (Mt 5,12)

Stjepan Jozinović

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE