15 tra

Prodajna izložba prirodnih sapuna i balzama održana je u Katoličkome školskom centru “Don Bosco” od 10. do 13. travnja kao dio niza aktivnosti u Tjednu zdravlja

Vođeni motom „Jednostavno, prirodno i iz ljubavi za misije u Gani“, učenici Opće gimnazije uz mentorstvo profesorice kemije Slavice Jukić izrađivali su prirodne kozmetičke proizvode. Sapuni i balzami su od potpuno prirodnih materijala u kojima dominiraju biljna ulja i ljekovito bilje. Za izradu ovih proizvoda korišteno je maslinovo, kokosovo, palmino i ricinusovo ulje te shea butter. Od ljekovitih bilja sastojcima sapuna postali su kopriva, kurkuma, menta, ružmarin, lavanda i kamilica, a balzama menta i lavanda. Za razliku od sintetičkih kozmetičkih proizvoda koji često u svome sastavu sadrže brojne štetne, pa i kancerogene tvari, prirodni sastojci su po svom sastavu vrlo slični sastavu kože. Biljna ulja hrane kožu te djeluju protuupalno i antibakterijski.

Jedan od ciljeva ovog projekta upravo i jest osvještavanje o pozitivnom učinku prirodne kozmetike na zdravlje. Osim prednosti u sastavu i djelovanju prirodnih proizvoda, za razliku od tvornički proizvedenih, lakše se pakiraju i odlažu što nas može lišiti suvišne ambalaže čije je odlaganje, posebno na našem području, često neodgovarajuće.

Drugi je cilj humanitarnog karaktera i odnosi se na misije, točnije, pomoć u školovanju siromašnih mladih u Gani. Zbog toga je cjelokupni prihod ostvaren ovom akcijom upućen za tu nakanu. Osim ovih ciljeva, ovim projektom učenici su imali priliku pokazati svoju kreativnost izradom sapuna različitog izleda te povezati kemiju s poduzetništvom, dizajnom i općenito primjenom u svakodnevnom životu.

Možemo zaključiti kako se ovom akcijom uspješno spaja ugodno s korisnim – kupnjom  prirodnih prizvoda koji imaju pozitivan učinak na zdravlje pomažemo nekolicini mladih da ostvare svoje snove i ambicije potpomažući njihovo školovanje.

Realizaciji ovoga projekta doprinijeli su i voditelji i članovi foto i kreativne sekcije.

 

Iva Antolović i Iva Grebenar, III. b

 Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis