14 tra

Tjedan zdravlja ove godine obilježavali smo od 8. do 12. travnja. Program je pripremila psihloginja Ivana Spajić, a sudjelovali su razni učenici i djelatnici pripremajući hranu za zdravi doručak i praveći plakate.

Tema su bile razne ovisnosti (o kocki, drogi, pornografiji, društvenim mrežama…). Na plakatima koje su učenici izrađivali moglo se tako pročitati o posljedicama tih ovisnosti, dobnim i društvenim skupinama koje su im podložne te ostalim karakteristikama. Svaki dan na velikom odmoru učenicima i djelatnicima bili su ponuđeni zdravi obroci, napitci i voće. Svu hranu pripremali su učenici uz pomoć djelatnika, a posebno im je pomogao profesor Bojan Antolović.
Tijekom odmora nekoliko učenika bilo je i na raspolaganju za mjerenje indeksa tjelesne mase. Uz hranu, krajem tjedna mogli su se kupiti i prirodni sapuni koje je izrađivala profesorica Slavica Jukić sa svojim učenicima.

U utorak u vrijeme petog školskog sata slušali smo svjedočanstvo Josipa i Martine Tirić čija se obitelj godinama suočavala s posljedicama ovisnosti o kocki i drogi. U uvodnom dijelu don Branko Bendra predstavio je goste, a nakon toga je Ivana Spajić iznijela neke statističke podatke o kockanju općenito te o konkretnom stanju u našoj državi. Zatim su kroz razgovor s profesorom Marjanom Spajićem, don Brankom i učenicom Sarom Mrkonjić Josip i Martina iznijeli svoju priču o borbi s ovisnostima i svemu onome što im je pomoglo da se izvuku, kako su sami rekli, iz pakla u koji im se život bio pretvorio.

Dan školskog sporta ove se godine također uklopio u Tjedan zdravlja i poslužio kao tjelsna aktivnost koja se inače organizira. Učenici svih škola iz naše općine natjecali su se u raznim sportovima: košarci, nogometu, odbojci, rukometu, stolnom tenisu i šahu.

Nadamo se da je svjedočanstvo koje su čuli potaknulo učenike, koji se nalaze u osjetljivoj dobi i kojima su danas lako dostupni svi uzročnici ovisnosti, na razmišljanje o posljedicama takvog načina života te da su im ostale aktivnosti održane tijekom Tjedna zdravlja ukazale na važnost svakodnevnog skrbljenja o doborbiti našeg tijela i duha.

Marija Kosić

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis