02 velj

Ovogodišnja proslava Dana škole i blagdana svetog Ivana Bosca održala se u četvrtak, 31. siječnja. Započela je slavljenjem svete mise u 15:30 u crkvi svetog Antuna Padovanskog koju je predvodio provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Tihomir Šutalo. Koncelebriralo je mnoštvo svećenika, a svečano misno slavlje uveličao je školski zbor pod vodstvom prof. Siniše Markanovića. Žepački salezijanski suradnici ovom su prilikom obnovili obećanja vjernosti salezijanskoj karizmi kršćanskog odgoja mladih, osobito najsiromašnijih i napuštenih. Provincijal je u propovijedi govorio o don Boscu i njegovoj želji da oko sebe širi radost i prenosi ju na druge. Smatrao je da najveću radost možemo osjetiti onda kada usrećimo druge. Zato je don Tihomir učenicima poručio da se trude biti radosni i svoj entuzijazam prema životu prenositi na svoju okolinu.

Slavlje se nastavilo u predvorju KŠC-a „Don Bosco“ programom koji je prof. Žaklina Vrbić pripremila s učenicima. Za glazbene točke opet se pobrinuo prof. Siniša Markanović te s nekoliko učenika otvorio program pjesmom „Svadili se orli i sokoli“. Slijedila je himna katoličkih školskih centara, a zatim pozdravni govor don Milana Ivančevića, ravnatelja Centra u kojem se osvrnuo na uspjehe učenika, ali i na promjene koje su se dogodile tijekom prošle školske godine. Govorio je i o pobudnici vrhovnog salezijanskog poglavara don Angela Fernandeza koja glasi „I ti budi svet“ te najavio izgradnju učeničkog doma. Program se nastavio himnom našeg Centra „Stasaj generacijo“. Budući da je 2019. godina na Papin prijedlog proglašena godinom misija, u igrokazu koji je uslijedio učenici su pokazali gdje i kako se sve danas može spoznati vlastito poslanje. Iako misija najčešće podrazumijeva pomaganje ljudima u nerazvijenim krajevima svijeta, misiju svatko od nas živi svojom svakodnevicom u kojoj vlastitim djelovanjem druge obogaćujemo.
Kako bi igrokaz bio što uspješniji, svoj trud uložilo je mnoštvo učenika Opće gimnazije i Tehničko-obrtničke škole. Učenici su doprinijeli pjevanjem, sviranjem, glumom, vođenjem programa, a velik doprinos dali su i učenici koji su se s prof. Sašom Grozdićem pobrinuli za rasvjetu i ozvučenje. Posebno treba spomenuti Marka Sovića, učenika 3. b razreda Opće gimnazije koji je imao glavnu ulogu u igrokazu te svojim nastupom pokazao da posjeduje pravi glumački talent. Program je završio pjesmom „Neka cijeli ovaj svijet“ koju su izveli učenici Sonja Dragičević i Matija Tomić, a na samom kraju don Tihomir Šutalo kratko se svima obratio naglasivši da trebamo vjerovati u snagu darova koje smo od Boga dobili jer upravo tako, baš kao i don Bosco, iako smo možda najmanji, možemo postati oni za kojima će i drugi poći.

Po završetku službenog dijela proslave Dana škole don Milan Ivančević pozvao je sve goste, učenike i djelatnike na zakusku i druženje u školskom oratoriju.

Marija Kosić

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis