03 pro

U subotu, 1. prosinca, organiziran je izlet za školske djelatnike. Ovaj put odredišta su bile Fojnica, odnosno samostan Duha Svetoga, i Deževice, malo mjesto u blizini Fojnice poznato po svetištu sv. Jakova Markijskog.

Iz Žepča smo krenuli u 8 sati, a odmah po dolasku u Fojnicu uspeli smo se do spomenutog franjevačkog samostana. Tu smo nakratko sjeli i čuli nešto o povijesti samostana i njegovih sastavnih dijelova. Danas je najpoznatiji po muzeju kojem se može pristupiti i iz crkve. Muzej sadrži mnoštvo zanimljivih eksponata. U prizemlju su izložena razna oruđa i odjeća, fotoaparati, posuđe te minerali koji su pronađeni u Fojnici i njezinoj okolici. Na drugom katu nalaze se neka od najstarijih izdanja poznatih književnih djela te misna odjeća i obredno posuđe, a na trećem galerija slika. Pregledavši sve što muzej nudi, spustili smo se u podrum u suvenirnicu. Još smo se malo zadržali u Fojnici gdje smo  kratku pauzu iskoristili da se ugrijemo čajem ili kavom, a zatim smo krenuli prema Deževicama. Nakon poulsatne vožnje stigli smo u mjestašce obavijeno snijegom koje godišnje posjeti 10-ak tisuća hodočasnika. Tamo nas je dočekao mjesni župnik i uveo u crkvu u kojoj je don Branko predvodio svetu misu. Iako prozebli, po završetku mise pješice smo se zaputili prema  Vodi sv. Jakova, maloj špilji u kojoj je boravio sv. Jakov za vrijeme svog djelovanja u Bosni. Vodu koja se nalazi u toj špilji mnogi hodočasnici smatraju čudotvornom i ljekovitom.

Napustivši svetište, spustili smo se do restorana Luka. Tu smo ručkom i ugodnim druženjem okončali još jedan izlet, a zatim se zaputili u Žepče gdje smo stigli oko 18 sati.

Marija Kosić

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis