29 kol

Katolički školski centar „Sv. Josip“ u Sarajevu, od 12. do 14. kolovoza 2018. godine, bio je domaćin XXII. seminara Sustava katoličkih škola za Europu. Tove godine tema je bila  „Kvaliteta komunikacije u odgojnom radu s djecom sa zdravstvenim problemima“. Seminar je otvorio promicatelj katoličkoga školstva u BiH mons. dr. Pero Sudar. Prvi dan uvijek je rezerviran za duhovni život nastavnika, a neke važne putokaze u tom životu dao je mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup. I reče:

 „Lakše je roditi dijete, nego formirati čovjeka.“

„Isus je učitelj koji liječi.“

„Bog daje snagu, a čovjek treba učiniti ostalo kako bi ostao na putu.“

„Bog diže iz duhovne uzetosti i On svemu daje smisao.“

Biskupove misli mogle su se prepoznati i u monodrami glumice  Marije Sekelez „Oskar i gospođa u ružičastom“. Ovo je djelo francuskoga književnika E. E. Schmitta obilježilo život glumice Sekelez što je ona pretočila  u izvanrednu, ali i tako tužnu i životnu priču o teško bolesnom dječaku i „teti pričalici“ koja zajedno s njim propituje temeljne pojmove čovjekove egzistencije – sreću, ljubav, prijateljstvo, Boga, život, smrt…

Drugi je dan seminara rezerviran za umni rad, a ove godine za njega je bila zadužena prof. dr. Mirjana Mavrak. Djelatnici su dobili priliku upoznati se s nekim od tehnika pomoću kojih se odrasli mogu povezati s bolesnom djecom i tako stvoriti radnu sredinu u kojoj će djeca dati „ono nešto više“ i kvalitetnije se nositi s bolešću. Također, naglasila je profesorica, bolesno dijete ne želi da ga svode na njegovu bolest jer ono je puno više od toga.

Treći, ujedno i zadnji, dan seminara obilježen je dodjelom certifikata o stručnom usavršavanju djelatnika kao i motivirajućim riječima mons. Pere Sudara. Nastavnici trebaju razumijevati i prihvaćati svoje učenike jer jedino oni imaju pitanja i odgovore u radu s njima.

Žaklina Vrbić, prof.

.

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis