28 srp

Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije s don Tomom Mlakićem kao predstojnikom i ove je godine nagradio pobjednike Vjeronaučne olimpijade 2018. ljetovanjem na moru. Pobjedničke ekipe Osnovne škole Jaklić iz Bugojna sa s. Ivankom Mihaljević kao mentoricom i Katoličkog školskog centra Don Bosco u Žepču sa s. Mirjam Ramljak kao mentoricom tjedan su dana, od 7. do 13. srpnja, boravile u Republici Hrvatskoj u okolici grada Dubrovnika. Bili smo smješteni u franjevačkom samostanu u Pridvorju u Općini Konavle.

Samostan je izgrađen još davne 1436. godine. Sagradila ga je Dubrovačka Republika kao dar bosanskim fratrima za evangelizaciju pogana bogumila. Potresi su dva puta nanosili štete samostanu, a najviše je ranjen u Domovinskom ratu 90-ih godina prošlog stoljeća. Nakon rata samostan je obnovljen te predan pod jurisdikciju franjevačke provincije Bosna Srebrena. Samostan, kao i cijele Konavle, krije bogatu kulturnu i povijesnu baštinu. Upravo u tom samostanu počela je pjevati Tereza Kesovija, hrvatska i međunarodna pjevačka diva i flautistica. Na jednom od dva bočna oltara latinskog obreda nalazi se i križ iz 15.st. rađen tehnikom tadašnje plastike, maslinino drvo omotano u stare franjevačke habite. Pod tim raspelom svaki dan je molio knez Konavala Ivan Gundulić za svojega djelovanja i to raspelo bila je inspiracija za nastanak djela Suze sina razmetnoga.

Kao dio naše avanture posjetili smo Crnu Goru. U Kotoru nas je dočekao kotorski biskup mons. Ilija Janjić koji nam je pokazao katedralu sv. Tripuna i dao kratki životopis sveca. Posjetili smo i jedini umjetni otok u Europi na kojem je svetište Gospe od Škrpjela. Škrpjel je lokalni naziv za stijenu, a na jednoj stijeni na sred pučine u 16. st. nađena je ikona Majke Božje. Nakon što se tri dana uzastopno ikona nosila u grad, a ujutro opet našla na istom mjestu, odlučeno je sagraditi otok i na njemu svetište. U Herceg Novom bili smo u svetištu sv. Leopolda Bogdana Mandića, u njegovom rodnom gradu gdje djeluju i salezijanci u župi.

U Dubrovniku smo se upoznali s povijesti Republike od uspona do pada. Razgledali smo zidine, Stradun, Knežev dvor, Onofrijeve slavine, katedralu, crkvu sv. Vlahe i sve ostalo što pripada staroj gradskoj jezgri. Oduševljenje je prelazilo sve granice.

Naše vatrene smo, naravno, bodrili, a utakmice četvrtfinala i polufinala gledali smo u Cavtatu na otvorenom na gradskom trgu. U Cavtatu smo također išli na gradsku plažu uživati u kupanju.

Zahvalni smo Katehetskom uredu Vrhbosanske nadbiskupiji, mentorima i dragom Bogu za dar sudjelovanja i osvajanja ove Vjeronaučne olimpijade 2018. godine. Uvjereni smo kako nam ova nagrada nije bila samo odmor i ljetovanje nego i poticaj na bolje provođenje kreposti.

Stjepan Jozinović

Fotografije uredila Lucija Vrbić

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis