30 svi

Don Angel Fernandez Artime vrhovni je poglavar Družbe sv. Franje Saleškog i X. don Boscov nasljednik danas. Naša provincija ove godine slavi dva jubileja: 100 godina salezijanske prisutnosti u Rijeci i 50 u Splitu, župama Marije Pomoćnice kršćana. Dolazak vrhovnog poglavara organiziralo je Povjerenstvo za pastoral mladih s don Danijelom Vidovićem na čelu. Mladi iz Žepča s poglavarom su se išli susresti u Split.

U petak 25. svibnja 35 mladih animatora i učenika Centra išli su u Split na Kman uz pratnju profesora i asistenata Vlahe Bendera i Danijela Nejašmića te don Branka Bendre. Domaćini su nas ugostili u oratoriju, župi i školi.

Prva večer je prošla u pjesmi, igri, plesu i radosti – najprepoznatljivijoj značajki salezijanske karizme. Večernja šetnja gradom pomogla je međusobnom upoznavanju, stvaranju, rastu i učvršćivanju prijateljstava.

Subota 26. svibnja bila je namijenjena obilasku jezgre grada Splita Dioklecijanove palače te upoznavanje povijesti grada i župe na Kmanu. Salezijanci u ovu novoosnovanu župu na Kmanu dolaze 1968. i tu pastoralno djeluju sve do danas kada im je došao don Bosco današnjice. Don Angel je stigao oko 20 sati, a dočekalo ga je oko 200 mladih iz Splita, Žepča, Zadra, Dubrovnika u neizrecivo veseloj  i prijateljskoj atmosferi. U atmosferu se uklopio i sam don Angel koji je poput don Bosca sudjelovao s mladima u spremljenom programu. Žepčaci su se predstavili kolom koje se još jednom pokazalo kao neizostavan element tradicije koji privlači sve ljude u igru. Uz zvuk violine i šargije krug kola se širio. Tako je i don Angel zaigrao s nama!

Zanimljivo je bilo čuti njegove odgovore na pitanja poput odluke o svećenstvu, kako izgleda jedan njegov dan, ali vrhunac večeri bila je riječ za laku noć koju je i don Bosco prakticirao kao kratki nagovor pred spavanje po uzoru na mamu Margaritu. Don Angel je rekao: „Mladi danas ne mogu biti u fotelji. Moraju imati san, imati ideale, imati nadu. To je naša snaga – otkriti volju Božju u nama uz zagovor Pomoćnice.“ Nagovor je završio emotivnim riječima: „Sva ljepota vaše simpatije, toliko puno vrijednosti, ta istinska radost na licima… Oduševljen sam!“

Treći i zadnji dan našeg boravka u Splitu obilježen je sv. misom u župi koja je prenošena na HRT-u. Predslavio je don Pejo Orkić, dosadašnji provincijal, a propovijedao je don Angel Fernandez Artime. Nakon euharistije pripravljen je ručak za sve prisutne, potom je slijedilo i fotografiranje s don Angelom, a bili smo i jako smjeli, pa smo pozvali don Angela da nas posjeti u Žepču.

Nakon druženja smo umorna tijela, ali vedra duha, krenuli nazad u Žepče ispunjeni brojnim emocijama i dojmovima te zahvalni Bogu za sve ove darove.

Stjepan Jozinović

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis