02 svi

Prije jedanaest godina rodila se lijepa suradnja zadarske Klasične gimnazije Ivana Pavla II. i nešeg Centra. Temelj suradnje bile su zajedničke vrednote kojima ove dvije katoličke škole odgajaju svoje učenike. Prvih godina razmjene učenika odvijale su se paraleno, no iz praktičnih razloga trenutačno se svake godine naizmjenično posjećuju Žepčaci i Zadrani, Zadrani i Žepčaci. Ove godine smo mi posjetili Zadar.

Od 26. do 28. travnja petnaest učenika našega Centra putovalo je u Zadar sa s. Mirjam Ramljak i don Milanom Ivančevićem kao pratnjom. U Zadru su nas dočekali s. Viktorija Gadža, profesorica vjeronauka, Elvira Katić, knjižničarka te don Ante Sorić, ravnatelj. Ravnatelj nas je sve ugodno pozdravio u sunčano predvečerje četvrtka, našeg prvog dana boravka u Zadru. Smješteni smo u zadarske obitelji koje su nas iznimno ljubazno ugostile. U obiteljima smo proveli prvu večer upoznavajući se i izmjenjujući iskustva.

Drugi dan započeli smo pozdravom školske psihologinje s. Ane Lipovac koja nas je provela cijelom školom dok je o povijesti škole okupljenima u školskoj kapelici govorio tajnik škole Nebojša Gunjević. Potom je uslijedila kreativna radionica koju je vodila gospođa Elvira. Na radionici smo pleli ”narukvice prijateljstva”. Iduća točka bila je prezentacija o slavoluku te praktična izrada klasičnog rimskog slavoluka. Radionicu je pripremila i izvela Ana Fundak, prof. Centra za poduku Tempero. Razgledali smo jezgru grada uz pratnju profesora Ratka Ruščeva i s. Viktorije Gadžo. Razgledavanje smo završili posjetom relikvijama biblijskog starca Šimuna koji je primio dijete Isusa na prikazanju u hramu. Priču o toj dragocjenoj relikviji ispričala nam je s. Viktorija. Popodne smo imali slobodno za provesti s domaćinima u šetnji gradom. U kasnim popodnevnim satima zaputili smo se vidjeti Stalnu izložbu crkvene umjetnosti – SICU. U samostanu sestara benediktinki imali smo čast vidjeti mnoštvo relikvija i umjetničkih djela sakralne umjetnosti stare tisuću godina koju su benediktinke čuvale kroz stoljeća i stoljeća. U sjećanje nam se urezala misao sestre Cecilije (benediktinke) koja nas je provela kroz izložbu: „Ove relikvije nisu beskonačno vrijedne zbog zlata u kojem se nalaze, nego zbog svetaca čije su moći unutra. Zbog toga je ova izložba na nebu neizmjerno vrijedna.“ Imali smo i susret sa zadarskom književnicom za djecu i mlade Mirjanom Mrkelom. Mirjana je potpuno oslijepila te nam je hrabro posvjedočila svoju životnu priču i darovala svakom po primjerak svoje nove knjige za djecu i mlade. Ovaj susret nas je sve iznimno obogatio kao ljude. Večer je došla, a mi smo naravno morali vidjeti „najljepši zalazak sunca na svijetu“. Otišli smo na rivu osluškivati Morske orgulje i vidjeti Pozdrav Suncu. Večer smo završili boravkom u obiteljima.

Treći i posljedni dan proveli smo u starom gradiću Ninu. Kroz Nin nas je provela mr. Majda Dadić, voditeljica Muzeja Ninskih starina. Opazili smo ogromnu kulturnu i povijesnu vrijednost Nina još od vremena prije Krista pa sve do današnjih dana. Slavili smo sv. misu u crkvi sv. Anselma. Misu je predslavio don Milan Ivančević, naš ravnatelj Centra. Zadnji dan završili smo zajedničkim ručkom u Ninu i pozdravima s našim dragim domaćinima te odlaskom u Žepče. Pri povratku kući navratili smo u Karmel sv. Ilije na Buškom jezeru i zaustavili se kratko u “bijeloj” kapelici svete Terezije Avilske, koja je bila reformatorica redovničke zajednice karmelićanki, kako nam je kratko ispričao o. Zvonko Martić. Prošli smoli kroz samostan i pogledali njihovu etnografsku zbirku koja se sastoji od narodnih nošnji iz područja cijele Bosne i Hercegovine.

Zahvalni smo prije svega dragomu Bogu na ova tri prelijepa dana puna radosti, rada, prijateljstva. Zahvalni smo učenicima škole i njihovim obiteljima, koje su nas tako nesebično primile pod svoj krov, i djelatnicima Klasične gimnazije Ivana Pavla II. zbog pripremljenog programa. Velika zahvala ide i našim pratiteljima i vozačima na putovanju s. Mirjam i don Milanu. te se nadamo da ćemo dogodine moći ugostiti naše drage Zadrane u Žepču u našoj školi i našim obiteljima.

                                                                                              Stjepan Jozinović, II.b (OG)

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis