19 ožu

U subotu, 10. ožujka održana je biskupijska razina natjecanja Vjeronaučne olimpijade 2018. godine u Visokom u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji. Fratri s gvardijanom fra Franjom Radmanom vrlo su ugodno ugostili deset ekipa osnovnih škola iz Vrhbosanske i Banjalučke biskupije te dvije ekipe srednjih škola: ekipu iz Orašja i našu ekipu Opće gimnazije pod mentorstvom s. Mirjam Ramljak.

Natjecanje je započelo u pravom kršćanskom ozračju slavljenjem euharistije u samostaskoj crkvi sv. Bonaventure koju je predslavio nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kardinal Puljić. Nakon misnoga slavlja natjecatelji su se uputili u atrij škole na svečano otvorenje natjecanja gdje nas je kardinal još jednom pozdravio. Obratili su nam se i gvardijan fra Franjo i don Tomo Mlakić, pročelnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije. Nakon služebnog otvorenja natjecanja zaputili smo se u učionice gdje smo 90 minuta pod budnim okom dežurnih profesora rješavali tri tipa testiranja. Prva dva, tombola i slagalica, radili smo zajedno, a potom smo rješavali individualne testove. Nakon testiranja mogli smo se okrijepiti u samostanskoj kuhinji gdje su nam domaćini spremili ugodan objed. Potom je uslijedio obilazak konvikta i gimnazije u kojem smo mnogo saznali o Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji. Spoznali smo kako su gotovo svi današnji fratri koji su u pastoralnom radu na župama završili srednju školu upravo tu, u Visokom. Napokon smo dobili i privremene rezultate uz mogućnost žalbe. Objava službenih rezultata nam je donijela mnogo radosti jer smo sa osvojenih 196 bodova bili proglašeni prvacima. Ekipa Odžaka ipak ide dalje u završnicu sa 193 boda.

Kardinal Puljić uručio je pohvalnice i prigodne knjige kao simbolične darove. Pozvao nas je sve da živimo ekumenizam koji i učimo te da teorijsko znanje primjenjujemo u svakodnevici kroz novu evangelizaciju. Najavljena je i završinica natjecanja – međubiskupijsko natjecanje u Livnu 25. travnja gdje će naša ekipa pokušati obraniti prošlogodišnju titulu.

Stjepan Jozinović

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis