17 pro

U četvrtak, 7. prosinca 2017., našu školu posjetili su predstavnici projekta „Vozim iako ne hodam“. Projekt su pokrenuli članovi Saveza paraplegičara Unsko-sanske županije koji je osnovan 2002. godine. To je savez socijalno-humanitarne djelatnosti u kojemu su udruženi paraplegičari i oboljeli od dječje paralize koji djeluju na području Unsko-sanske županije. Pokrenuli su ovaj projekt kako bi preventivno obrazovali mlade o sigurnosti u prometu te podigli svijest mladih o rizicima i posljedicama koje donosi neodgovorno ponašanje u prometu (prekoračenje brzine, korištenje alkohola i opojnih droga, nevezanje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela prilikom vožnje).

Naš centar posjetila su dva predstavnika udruge – Alaga Hozanović, koordinator projekta, te gospođica Aldina koja nam je ispričala svoju potresnu priču. Bila je ona mlada djevojka naših godina koja je uživala u životu, imala velike snove i planove za budućnost, kao i svi mi. Jednoga dana žurila  je na sastanak. Već je kasnila pa je odlučila voziti preko ograničenja. Izgubila je kontrolu nad vozilom i tako zbog prekoračenja brzine doživjela prometnu nesreću u kojoj je teško ozlijeđena. Izgubila je kontrolu nad svojim tijelom, postala je paralizirana. Dugo je bila na liječenjima i raznim terapijama. Iako nije bilo velikog napretka, bila je ustrajna i napokon je počela napredovati. Nakon više od pet godina napornog rada vratila joj se mogućnost pomjeranja gornjih ekstremiteta. Bilo je to teško razdoblje njezinog života. Izgubila je volju za svime, zatvorila se u sebe i čak razmišljala o samoubojstvu. Onda je shvatila kako njena obitelj i prijatelji to ne zaslužuju. Toliko su truda uložili u nju, ne može im na taj način vratiti. Nastavila je živjeti svoj život punim plućima. Bavi se sportom, kreativnim radom, motivacijskim govorima. Premda je teško uvijek se iznova prisjećati takve traume i o tome pričati drugima, Aldina ne posustaje. Zbog toga i budi takvo divljenje kod svojih slušatelja.

Nama koji tek počinjemo sudjelovati u prometu kao vozači, ovakva iskustva mogu biti jako korisna jer bude svijest o racionalnom ponašanju u prometu. Na nas posebno djeluje i to što nam o tome priča osoba koja je sve to doživjela. Vjerujemo da je mnogim mladima prenošenjem svog iskustva Aldina spasila život, a sigurni smo da će njezina priča osvijestiti i sve nas koji smo u četvrtak bili prisutni na  predavanju.

Danijela Kljajić, IV. b OG

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis