11 pro

Drugi formativni susret i duhovna obnova djelatnika Centra održali su se u petak 8. prosinca, na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, u prostorijama naše škole.

Najprije su se svi djelatnici okupili u Trofejnoj dvorani gdje je don Mihovil formativni susret započeo molitvom i predavanjem “Važnost obiteljskog duha u našim kućama”. Teme koje govore o obitelji i obiteljskom duhu važne su za sve one koji se vode don Boscovim primjerom u odgajanju mladih, pa se stoga tako često i pojavljuju na formativnim susretima. Stvarajući okruženje za dječake koje je odgajao, don Bosco se oslanjao na iskustvo koje je imao u svojoj obitelji. Želio im je pružiti život kakav je njemu pružila njegova majka i naučiti ih sve što je on sam naučio provodeći život s članovima svoje obitelji. Smatrao je da odgoj nije niz metoda, nego nešto što dolazi iz srca. Zato je i nama cilj u našoj zajednici stvoriti obiteljski ugođaj satkan od povjerenja te odgojiti poštene i dobre građane.
Kako bismo to postigli, trebamo raditi na vlastitim slabostima, pa smo se u drugom dijelu formativnog susreta poslužili rezultatima skupnog rada koje smo postigli na prethodnom formativnom susretu koji se dogodio na Dan učitelja. Podijeljeni u skupine, usmjerili smo se na različite slabosti koje nas muče i pokušali doći do konkretnih rješenja kojima ćemo ih prevladati. Nakon rada u skupinama slijedila je kratka stanka za doručak, a zatim iznošenje rezultata rada čime je završen formativni dio susreta.

Preselili smo se u školsku kapelu u kojoj je započela duhovna obnova. U ovom dijelu susreta don Mihovil govorio je o važnosti došašća koje predstavlja iščekivanje i  uveličava samo slavlje Božića. Danas je advent sve više komercijaliziran i gubi svoj smisao. Općenito je iščekivanje sve manje prisutno u našim životima. Sve želimo i dobivamo odmah, pa nam više ništa nije zanimljivo i gubimo nadu, a gubitak nade posebno utječe na osjećaj nezadovoljstva u životu.
Prije mise, nakon koje se završila duhovna obnova, svi djelatnici imali su priliku za ispovijed. U propovijedi se don Mihovil također osvrnuo na važnost iščekivanja i poistovjetio ga s osjećajem ljubavi. Govorio je i o važnosti Marije i njezine snage i ljubavi, njezinoj spremnosti na iščekivanje nakon kojeg se rodio Bog. Stoga se u vrijeme došašća trebamo povesti Marijinim primjerom te strpljivo i s ljubavlju dočekivati najljepši kršćanski blagdan – Božić.

Marija Kosić

 Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis