16 stu.

Učenici četvrtih razreda gimnazije koji su polaznici izborne nastave kemijsko-biološkog područja 7. studenoga, pod vodstvom prof. Slavice Jukić, posjetili su „Udrugu poduzetnika i poslodavaca Žepče“. Umjesto velikih industrijskih postrojenja za posjet smo izabrali male proizvođače i “zakoračili” preko ograde školskog dvorišta.

U dvorištu Udruge ljubazno nas je dočekao menadžer za podršku MSP sektoru gosp. Erol Maglić. Predstavio nam je njihov poslovni i agroinkubator, a nakon toga smo posjetili destileriju kako bismo se upoznali s procesom proizvodnje eteričnih ulja. Nakon berbe i dostave matičnjaka, smilja, metvice, lavande te drugih raznih ljekovitih biljaka osušene se biljke pohranjuju u šaržer, a zatim putuju u destilator u kojem vodena para crpi sve najbolje iz biljaka. Proces se nastavlja u kondenzatoru u kojem se vodena para pretvara u tekućinu. Iz 3000/4000 kg mase nastane oko 2 kg ulja (ovisno o vrsti). Ostatak tekućine je cvjetna voda koja je također vrlo ljekovita. Otpad se iskorištava za kompost. Voda koja se upotrebljava za nastanak vodene pare potrebne u destilatoru prije upotrebe je demineralizirana uređajem za omekšavanje vode. Toplina vodene pare u destileriji iskorištena je i za rad automatizirane sušare u kojoj se suši raznovrsno voće. Osim destilerije Udruga posjeduje i salu za edukaciju i sastanke u kojoj su izloženi edukativni panoi raznovrsnog bilja i povrća, kako zaštićenih tako i jestivih i otrovnih vrsta. U sklopu Udruge nalazi se i mala prostorija u kojoj su izloženi različiti ekološki proizvodi poput marmelade, melema, biljnih šampona i sapuna bez aditiva te eterična ulja koja se proizvode u Udruzi ili su proizvodi kooperanata.U pedološkom laboratoriju imali smo priliku vidjeti spektrofotometar, pH-metar, automatsku vagu te različite odmjerne i druge tikvice i kemijsku aparaturu potrebnu za analiza tla. Pogon za preradu voća i povrća posjeduje potrebnu opremu za preradu prema HACCP načelu.  Također, u sklopu opreme nalazi se i multifunkcionalna sušara za konzerviranje voća i povrća procesom uklanjanja vode iz sirovine, što  omogućuje produljivanje trajnosti proizvoda i na taj način osigurava se mjesto na tržištu tijekom cijele godine. Na kraju našeg obilaska ušli smo u prostorije hladnjače koja je značajna za skladištenje, sušenje i očuvanje fizioloških i nutritivnih vrijednosti sirovina. U prvoj komori moguće je uskladištiti oko 150 kubika bilja, dok se u drugoj komori ispituje rok trajanja cvjetne vode pri konstantnim temperaturama.

Ovim posjetom obogatili smo se za lijepo i značajno iskustvo, a Udruzi pokazali zanimanje za njihov rad.

                                                                                                    Katarina Samardžija, IV. b OG

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Autor fotografija je Lucija Vrbić