14 stu

Dana 3. studenog 2017. prvi razredi KŠC-a „Don Bosco“ u Žepču krenuli su na studijsko putovanje, i to u Grad Heroj – u Vukovar.

Namjera nam je bila odati počast palim hrvatskim braniteljima i svim nevinim žrtvama Domovinskoga rata. U ugodnom druženju putovanje je brzo prošlo. Oko 10.00 sati stigli smo do ratne bolnice u Vukovaru. Vidjeli smo kroz što su prolazili ranjenici i liječnici tijekom okupacije. Gledali smo i film o bolnici, a snimke su bile jezive i žalosne. Obilazak grada nastavili smo posjetom dvorcu Eltz u kojem je smješten Gradski muzej. Upoznali smo se s poviješću Vukovara, onom davnom i onom nedavnom, tragičnom, te s kulturnim nasljeđem ovoga kraja Lijepe Naše. Prošetali smo uz Dunav do centra grada gdje je podignut veliki spomenik, bijeli križ za sve pale hrvatske branitelje. Nakon kratkog predaha, šetnje po gradu i ručka posjetili smo Memorijalni centar Domovinskog rata smješten u prostorima bivše vojarne. Tamo su nas upoznali sa svim opasnostima i posljedicama rata. Potom smo krenuli prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata,  najvećoj masovnoj grobnici u Hrvatskoj. Zapalili smo svijeće i pomolili se. U središnjem dijelu groblja postavljen je spomenik – „zračni“ križ u kojem gori vječni plamen. Vidjeli smo i mnoštvo bijelih križeva od kojih su dva izdvojena – križevi najmlađe i najstarije žrtve. Već je padao mrak kada smo došli na Ovčaru, naše posljednje odredište gdje je 1991. godine bio koncentracijski logor i mjesto ratnog zločina. Ubijeno je preko dvjesto ljudi. Tu smo na trenutak, okruženi mrakom i hladnoćom, mogli osjetiti patnju tih stradalih ljudi.

Već pomalo umorni, ali puni emocija i novih informacija koje ćemo zasigurno još dugo prepričavati,  polako smo krenuli natrag u Bosnu.

Anđela Sinanović,  I. m TOŠ

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis