29 lis

Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje ove godine obilježili smo 26. listopada. Program su pripremali učenici poljoprivredne struke s prof. Katarinom Bulajić. Svi ostali učenici i djelatnici također su se uključili uređivajući stolove i pripremajući razna jela od tikve, šljive, jabuke, orašastih plodova, ovisno o temi koju su izabrali, ali i ostale ukusne i tradicionalne poslastice. Izrađeni su i brojni plakati, a posebno su lijepi bili panoi koje su povodom Dana kruha uredile knjižničarka Darija Klarić i prof. Tanja Slišković.

Iako se prva dva sata odvijala nastava, nekoliko učenika iz svakog razreda uređivalo je stolove u školskom predvorju za kojima su kasnije jeli. Većina se potrudila oko dekoracije jer je tijekom programa uslijedilo i proglašenje najljepše uređenog stola. Program su otvorili voditelji Tomislav Barbarić i Martina-Magdalena Jukić u 9:10. Najprije smo imali priliku pogledati prezentaciju o procesu nastajanja kruha i njegovoj važnosti i simbolici koju ima u našoj kulturi. Kako bi se izabrao najljepši stol, povjerenstvo je prošetalo i razgledalo sve stolove. Prvo mjesto podijelili su III. a OG i IV. b OG, drugo II. a TOŠ-a i I.a OG, a treće mjesto I.b TOŠ-a i III. b OG. Birao se i najljepši kruh. Najljepšim je proglašen onaj koji je napravila Katarina Petrović iz II. a Tehničko-obrtničke škole. Nakon proglašenja pobjednika don Milan je blagoslovio jelo pa smo doručkovali. Dani kruha u našoj školi ove godine bili su posvećeni i katoličkoj misiji u Gani gdje djeluje salezijanac Ivan Stojanović. Stoga su učenici donijeli proizvode koje su prodavali i tako skupljali novac za misije. Igralo se i izvorno kolo, a učenici su sudjelovali i u  zanimljivim igrama poput plesa s jabukom i jedenja jabuke s rukama na leđima. Tim igrama se završio program. Slijedila su još dva školska sata, a nakon toga misa u  kapeli koju je  predvodio don Branko Bender, pedagog Tehničko-obrtničke škole. Na misi je prinesen najljepši kruh, a don Branko u propovijedi je naglasio kako je prinošenje važan čin i ima jaku simboliku te kako je potrebno svakodnevno prinositi Bogu sve životne radosti, ali i tugu i patnje.

Ovi Dani kruha bili su prilika da zahvalimo za sve što svakodnevno blagujemo te da pomognemo onima kojima je to uskraćeno.
Trebamo zahvaliti i roditeljima koji su uložili trud u pripremu raznih jela i dali svoj doprinos u ostvarivanju ovog programa.

Marija Kosić

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis