26 svi

Izložba pod nazivom “Stepinac – put svetosti” koja je zalaganjem gđe Marijane Petir od 14. do 17. lipnja 2016. godine bila postavljena u Europskome parlamentu u Bruxellesu nakon gotovo godinu dana, suradnjom KŠC-a “Don Bosco” i žepačkog ogranka Matice hrvatske, stigla je i u Žepče. U predvorju KŠC-a “Don Bosco” Žepče izložba je postavljena 23. svibnja 2017. Sastoji se od vremenske lente koja prikazuje život blaženog Alojzija Stepinca, kardinala,  u kontekstu povijesnih događaja u Hrvatskoj i u Europi između 1898. i 2016., osamnaest postera s istaknutim Stepinčevim porukama, skulptura blaženog Stepinca koje su izradili Mila Wod, Josip Poljan, Ante Jurkić i Tomislav Kršnjavi te četiri medalje koje su djelo Damira Matušića. Povodom otvaranja izložbe organiziran je prigodan program u 12 i 17 sati koji je vodio Brane Vrbić.

Na otvorenju izložbe u 12 sati uglavnom su bili pristuni učenici i djelatnici KŠC-a, a program je započeo školski zbor pod ravnanjem prof. Siniše Markanovića. Publici se zatim obratio predsjednik žepačkog ogranka Matice hrvatske Perica Jukić te ukratko predstavio Stepinca i istaknuo ga kao uzor mladima. Don Milan Ivančević, ravnatelj KŠC-a “Don Bosco”, naglasio je važnost koju Alojzije Stepinac ima u našem narodu i rekao kako je svrha izložbe otkriti istinu o kardinalu. Pozdravio je i goste iz Vukovara koji su pripremili scensko-glazbeni prikaz o kardinalu Stepincu i došli u Žepče kako bi njime upotpunili otvaranje ove izložbe. Prisutnima se zatim obratio i ravnatelj vukovarske gimnazije Davor Sijanović te don Milanu uručio poznati vukovarski suvenir Vukovarski vodotoranj. Učenici vukovarske gimnazije s profesoricama Ninom Salatović, Tihanom Drožđek i Sanjom Matičić pripremili su nekoliko glazbenih točaka te prikaz suđenja Stepincu 1946. na kojemu je osuđen na šesnaest godina zatvora i gubitak svih građanskih prava na pet godina.  Program je završio glazbenim  točkama  vukovarskih učenika i zbora KŠC-a “Don Bosco”.
U 17 sati izložbu su uz naše građane posjetili i gosti iz Osijeka. Otvaranje je započelo  nastupom žepačke vokalne skupine Emptianae, a zatim je nastupio školski zbor. Don Milan Ivančić i u ovom je obraćanju naglasio nužnost upoznavanja Stepinčeva života i djela te napomenuo kako će u predvorju KŠC-a “Don Bsoco” izložbu biti moguće pogledati sve do 28. svibnja. Brane Vrbić pozdravio je uvažene goste iz Osijeka koji su pomogli u postavljanju ove izložbe, a to su predsjednik osječkog ogranka Matice hrvatske dr. sc. Ivica Završki, akademik Andrija Mutnjaković, prof. dr. sc. Antun Tucak, predsjednik Družbe “Braća hrvatskog zmaja”, konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci Zlatko Kramarić, prof. dr. sc. Miljenko Brekalo, osječki gospodarstvenik Drago Tadića i prof. dr. sc. Vladimir Dugalić.  Prisutnima su se obratili Ivica Završki, Zlatko Kramarić i Antun Tucak.

Vukovarski gimanzijalci i u ovom su terminu izveli svoje točke, a nakon njihovog glazbeno-scenskog nastupa i nastupa školskog zbora Vladimir Dugalić proglasio je izložbu otvorenom napomenuvši kako je odgoda Stepinčeve kanonizacije zapravo dobrodošla jer nam je dala priliku da bolje upoznamo osobu  tog Blaženika u kojoj se, kako je rekao papa Ivan Pavao II., spaja cjelokupna tragedija, obilježena fašizmom, nacizmom i komunizmom, koja je pogodila hrvatsko pučanstvo i Europu u prošlom stoljeću.

Marija Kosić

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis