10 svi

Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja od 24. do 28. travnja  u našoj školi organiziran je Tjedan zdravlja. Tema je bila depresija koja sve više pogađa ljude različitih dobi. Aktivnosti koje su se događale u tom razdoblju osmislili su i organizirali voditelji Zdravstvenog odgoja. U programu su sudjelovali brojni učenici i djelatnici.

Tjedan je započeo gostovanjem učenika Tomislava Jukića i Danijele Marić u emisiji na Radiopostaji Žepče kojima je mentorica bila prof. Slavica Jukić. Tomislav i Danijela govorili su o mogućim uzrocima depresije, procesima koji se prilikom depresije odvijaju u živčanom sustavu, promjenama kroz koje osobe prolaze kada su depresivne, važnosti tjelesne aktivnosti i izloženosti sunčevoj svjetlosti te o sastojcima hrane i biljkama kojima se može spriječiti i liječiti depresija. Isti dan na satima kemije učenica Marta Dropulja održavala je predavanje “Aditivi u hrani” prvim razredima. U utorak drugi i treći školski sat predavanje i radionicu o depresiji vodila je Vesna Konjevoda, viša medicinska sestra iz Zagreba. Na radionici su sudjelovali učenici drugih razreda Opće gimnazije te II. m i II. d iz Tehničko-obrtničke škole. Gospođa Konjevoda naglasak je stavila na adolescentsku depresiju, a učenici su popunjavali i upitnik o depresiji. Svi djelatnici imali su priliku u srijedu, 26. travnja, u 13:00 sudjelovati na radionici koju su vodile školska pedagoginja Tanja Tomas i prof. Marinka Barbarić. U prvom dijelu govorile su općenito o depresiji, a kasnije su provele i kratak “test” te su djelatnici ispunili Beckov indikator depresije. Učenica Marta Dropulja i u srijedu je još jednom održala predavanje “Aditivi u hrani” za I. a razred agroturista.  Taj dan sedmi školski sat gospođa Gordana Antolović prezentirala je svoje proizvode učenicima IV. a Tehničko-obrtničke škole napravljene od ljekovitog bilja te govorila o načinu priprave za što su  učenici pokazali veliko zanimanje. Nakon predstavljanja proizvoda učenicima djelatnici su također imali priliku za susret s gospođom Antolović. Tijekom Tjedna zdravlja uobičajeno je jedan dan pripremiti zdravi doručak koji se poslužuje na velikom odmoru. Ove godine zdravi doručak pripremile su prof. Katarina Bulajić i Danijela Ivandić s učenicima IV. a razreda fitofarmaceutskog smjera. Doručak se posluživao u četvrtak za vrijeme velikog odmora. Zatim je,  četvrti školski sat, održana aktivnost “Plesom protiv depresije” u kojoj su mogli sudjelovati svi učenici i djelatnici. Tu aktivnost organizirali su profesori Josip Klarić i Mario Živković. Plesao se bečki i engleski valcer, a zatim i kolo. Tjedan zdravlja završen je u petak 28. travnja kada su djelatnici Centra za mentalno zdravlje Žepče neuropsihijatrica Alma Mulić i psiholog Tomislav Knežević održali radionicu o depresiji s trećim razredima gimnazije i III. m te se osvrnuli na stanje u Žepču.  I oni su naglasak stavili na adolescentsku depresiju, a učenici su po završetku radionice dobili papiriće ispisane pozitivnim mislima. Tijekom cijelog tjedna u školskom predvorju bili su izloženi i plakati o depresiji. Napravili su ih učenici trećih razreda kojima su izborno područje biologija i kemija. Na plakatima se moglo pročitati o uzrocima i simptomima depresije, ali i o načinima liječenja.

Iako je depresija jedan od vodećih zdravstvenih problema današnjice, još uvijek postoje zablude oko liječenja te bolesti. Ovim Tjednom zdravlja raznim aktivnostima učenici i djelatnici Centra imali su priliku riješiti se tih zabluda i upoznati s odgovarajućim načinima sprječavanja i liječenja depresije.

Marija Kosić

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis