19 tra

Učenici i djelatnici Katoličkoga školskog centra „Don Bosco“ pripremali su se za blagdan Uskrsa trodnevnom duhovnom obnovom od 10. do 12. travnja 2017.

Duhovnu obnovu za učenike vodio je don Tihomir Šutalo, a za djelatnike biskup Pero Sudar. Duhovnu obnovu je i ovaj puta, uz poticaj vodstva Centra, organiziralo školsko pastoralno vijeće uz osobit doprinos don Danijela te prof. Marjane Grlić, s. Mirjam i prof. Marijana Spajića.

Duhovna obnova za učenike bila je organizirana po razredima. Prvoga dana obnovu su imali  maturanti, drugoga dana drugi i treći razredi, a trećega prvi razredi. Cjelodnevna duhovna obnova započinjala bi hodočašćem od KŠC-a do župne crkve u Osovi. Uspinjući se prema osovskom svetištu, mladi su molili križni put. U svetištu je organiziran prigodan nagovor, sakrament sv. ispovijedi te euharistijsko slavlje. Nakon ručka i druženja dan bi završavao zajedničkim povratkom prema školi.

U svom govoru don Tihomir je približio mladima značenje i važnost korizme tumačeći im evanđelja korizmenih nedjelja. Osobit naglasak stavio  je na evanđelje koje govori o Isusovim kušnjama te Isusovu preobraženju. Govorio je mladima i o „dvije zastave“ koje je sv. Ignacije Lojolski naglašavao. Svi oni koji popuste i pristanu uz Sotonine napasti za materijalnim, čašću i vlašću nad drugima bore se pod Sotoninom zastavom, a oni koji, kao Isus, uspiju odoljeti tim napastima, tj. koji se opredijele za poniznost, služenje i vršenje volje Božje, bore se pod Kristovom zastavom. Tako je jedno od važnih pitanja za ispit savjesti bilo: “Pod kojom se zastavom boriš?“

Prekrasno je bilo vidjeti tolike mlade koji pristupaju sakramentu sv. ispovijedi, pobožno i s mladenačkom radošću slave svetu misu. U prigodnoj homiliji don Tihomir je mladima govorio o vrijednosti prijateljstva potaknut evanđeoskim odlomcima koji su tih dana govorili o odnosu Isusa i njegovih učenika.

Biskup Pero Sudar u utorak 11. travnja održao je duhovnu obnovu za djelatnike Centra. Biskup je najprije pripremio djelatnike na sakrament pomirenja, a potom je slavio svetu misu i u homiliji govorio o čovjekovoj čežnji za vječnošću te o misteriju uskrsnuća. Lijepo kršćansko svjedočanstvo moglo se vidjeti i u ovome susretu, a osobito je bilo lijepo vidjeti djelatnike kako pristupaju sakramentu svete ispovijedi k promicatelju katoličkog školstva, ravnatelju Centra i školskom pedagogu.

Tihomir Šutalo, Danijel Vidović

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis