21 ožu

Provincijal Hrvatske salezijanske proivncije don Pejo Orkić, don Mihovil Kurkut i don Tihomir Šutalo od 15. ožujka u ovogodišnjoj su vizitaciji Katoličkom školskom centru “Don Bosco”. Tijekom svog posjeta dobili su uvid u rad škole i održali sastanke s vodstvom škole i braćom salezijancima. Don Tihomir Šutalo, bivši ravnatelj KŠC-a u Žepču i dobar poznavatelj stanja u kojem se ustanova nalazi, predstavio je novi Provincijalni direktorij kojemu je cilj radikalnije življenje salezijanske karizme, a koji obuhvaća područja identiteta, poslanja, bratskog života, odgoja i obrazovanja, Salezijanske obitelji i ekonomije.

Kao dio vizitacije održan je i susret s djelatnicima Centra u četvrtak 16. ožujka. Na tom susretu don Pejo Orkić predstavio je knjižicu Gina Coralla “Salezijanska odgojna metoda – don Boscova baština” koja je ove godine prevedena na hrvatski jezik. Pozvao je djelatnike i na osobne susrete ukoliko žele razgovarati o problemima na koje nailaze u radu ili o pozitivnim stranama posla. Zatim je slijedilo predavanje don Mihovila o preventivnom sustavu odgoja u kojemu je najprije izdvojio glavnu postavku na kojoj počiva don Boscov preventivni sustav, a to je prihvaćanje odgajanika onakvima kakvi jesu, ali isto tako i  prihvaćanje onoga što mogu i moraju postati. Preventivni sustav traži od odgajatelja da potpuno stane na stranu odgajanika. Kod takve odgojne metode važnu ulogu igra i tzv. “asistencija”, tj. prisutnost odgajatelja među mladima kojima je potrebna podrška i oslonac. Ta je prisutnost važna jer opominje, savjetuje i ispravlja. Ona je samo srce odgoja i kroz nju se odgajatelj potpuno posvećuje svome odgajaniku, upoznaje njegove navike, način na koji odgajanik razmišlja, uviđa što ga potiče na djelovanje i tako usmjerava njegov odgoj. Odgajatelji također trebaju zapamtiti da je don Bosco naglasio kako mladima treba dopustiti da u punini žive svoje mladenaštvo i budu veseli te da istovremeno osjete da su odgajatelji na njihovoj strani i da sve čine za njihovo dobro. Don Mihovil istaknuo je i kako najviše pažnje odgajatelji trebaju posvetiti siromašnim odgajanicima i onima koji su na bilo koji način zapostavljeni. U zaključku svoga predavanja don Mihovil rekao je da i sam don Bosco kaže kako je preventivna metoda odgoja teška i zahtijeva potpunu posvećenost, ali uvažavanjem psihologije mladih, poštivanjem njihovih sposobnosti i poučavanjem primjerom postižu se neprocjenjivi rezultati u odgoju.

Po završetku predavanja djelatnicima su podijeljene knjižice Gina Coralla u kojima je detaljnije prikazana don Boscova odgojna metoda. Druženje je nastavljeno u školskom oratoriju, a  priliku za susrete s don Pejom, don Mihovilom i don Tihomirom djelatnici će imati sve do 20. ožujka kada završava njihova vizitacija KŠC-u “Don Bosco” u Žepču.

Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE