06 velj

Proslava Don Boscova blagdana ove godine trajala je nekoliko dana. Započela je izlaganjem relikvija u kapelici u KŠC-u 22. siječnja koje su vjernici mogli častiti kroz devet dana, a slavlje trodnevnica upriličeno je od 28. do 30. siječnja. Na sam blagadan Don Bosca, 31. siječnja, koji je ujedno i Dan Katoličkog školskog centra u Žepču, organizirano je slavlje za sve učenike, djelatnike i goste. Program, u čiju je pripremu bilo uključeno mnoštvo učenika i djelatnika Centra, počeo je misom u crkvi sv. Antuna Padovanskog u 15:30. Prije mise uvodnu riječ održao je vlč. Predrag Stojčević zaželjevši svima dobrodošlicu i čestitavši blagdan Don Bosca. Misu je predvodio pater Ike Mandurić, poznati zagrebački isusovac, a koncelebrirali su ravnatelji i svećenici katoličkih školskih centara te svećenici Žepačkog dekanata. Misno slavlje uveličao je školski zbor koji je pripremio prof. Siniša Markanović, a čitali su učenici i profesori. U prinosu darova sudjelovala je obitelj naših profesora Marinka i Marije Antunović.
Pater Ike propovijed je započeo čitanjem Don Boscovih citata. Posebno se zasutavio na ovim Don Boscovim riječima: “Obećao sam Bogu da ću do zadnjeg daha biti za svoje siromašne mladiće.” i zapitao se što je to u mladima tako posebno da ih Don Bosco toliko voli. U svom promišljanju istaknuo je da je u mlade utkano nešto božansko i sveto. Oni su nevini, sanjaju i uvijek streme boljemu, sposobni su oduševiti se idealima i diviti se velikima. Iako je Don Bosco mlade podijelio u tri skupine: dobri, lakomisleni i  mangupi, bio je uvjeren da se u svakom mladom čovjeku nalazi dobrota. Don Bosco, baš kao i sam Isus Krist, posebnu je ljubav poklanjao upravo njima, razumio ih bolje nego oni sami sebe i ustrajao u njihovom odgoju. Propovijed je pater Ike završio porukom mladima u kojoj je istaknuo da je u njima sva nada Crkve i svih naraštaja, sva Božja kreativnost, Božja dobrota, htijenje i stremljenje te ih pozvao da mole za svećenike kako bi se usudili istinski biti prisutni za mlade i za njih izgarati do posljednjeg daha te tako ostvarivati Don Boscov san.

 Po završetku mise najavljen je nastavak slavlja u prostorijama KŠC-a “Don Bosco”. Program koji se odvijao u školskom predvorju i ove godine otvorio je školski zbor pjesmom “Vjeruj svojim snovima”. Uslijedilo je obraćanje ravnatelja Centra don Milana Ivančevića koji se zahvalio učenicima i djelatnicima Centra na trudu koji su uložili u pripremanje ove proslave i čestitao blagdan Don Bosca. Napomenuo je i da je ova godina u posvećena obitelji koja je, kako kaže, “zjenica Božjeg oka”. Budući da salezijanska pobudnica ove godine glasi: “Obitelj smo – svaka kuća škola Života i Ljubavi”, program koji je prof. Zrinka Mandurić pripremila s učenicima nosio je isti naziv. Voditelji su bili Leonard Balukčić i  Monika Vrbić. Prvi je nastupio Marko Sović recitiranjem pjesme Sergeja Jesenjina “Pismo majci”, a nakon toga uslijedila je rap verzija “Savjeta pape Ivana XXIII. za bolje odnose u obitelji” koju su izveli Leonard Balukčić i Krešimir Knežević. Program se nastavio kratkim igrokazom “Adam i Eva – rastava”. Šaljivi igrokaz zapravo je razgovor između Adama i Eve iz kojeg saznajemo da je njihov odnos u krizi i da razmišljaju o rastavi, no u razgovor se upliće Bog i oni odustaju od rastave. Adama i Evu igrali su Darko Matijević i Kristina Šimić, a “Božji glas” bio je Marko Katić. Zadnja točka programa bio je igrokaz “Božićna priča” napravljen prema istoimenoj priči patera Ikea Mandurića. Igrokaz se sastojao od glumljenih, recitiranih i pjevanih dijelova. Priču prenosi svećenik koji je pred Božić na cesti susreo siromašnu djevojku. Težak život koji je proživjela s ocem i smrt majke, koju nikada nije ni upoznala, potaknuli su svećenika na razmišljanje o životnim patnjama koje ljude kao što je djevojka iz priče čine junacima našeg vremena. Svećenika je igrao Nikola Spajić, a djevojku Klara Vidović. Recitirane dijelove izveli su Marko Katić i Stjepan Jozinović, a glazbene Ivana Jukić, Matija Tomić, Anamarija Matijević, Valentina Ivešić i Valentin Martić. Svojom izvedbom ove tužne priče učenici su dočarali važnost obitelji i uloga koju u njoj imaju majka i otac. Program je zaključio školski zbor himnom mladih “Pozdrav prijatelju”. Misno slavlje i program koji se odvijao u školi fotografirali su članovi školske fotosekcije učenice Lucija Vrbić, Nikolina Jukić i prof. Marta Marijanović.

Slijedio je domjenak u školskom oratoriju gdje se s. Elvira Lovrić pobrinula za uređenje stolova. Gosti su pohvalili raznosvrsna ukusna jela koja je uz pomoć djelatnika Centra pripremila Danijela Ivandić. Tim domjenkom završena je još jedna proslava blagdana sv. Ivana Bosca i Dana Katoličkog školskog centra u Žepču.

 

Marija Kosić

 Za pregled svih fotografija kliknite OVDJE

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis