25 sij

Bio jedan mali dječak koji je imao lošu narav. Otac mu je dao vreću punu čavala i rekao mu neka svaki put kad pobjesni i izgubi kontrolu nad sobom, zakuca jedan u ogradu. Prvoga je dana dječak zakucao 37 čavala. Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci naučio je kontrolirati svoj bijes i broj zakucanih čavala se smanjivao. Otkrio je kako je lakše kontrolirati svoju narav, nego zakucavati čavle u ogradu. Napokon je osvanuo dan u kojemu dječak nije zakucao nijedan čavao u ogradu. Otišao je ocu i rekao mu kako toga dana nije pobjesnio. Otac mu je tada rekao: „Svakoga dana kada uspiješ kontrolirati svoje  ponašanje, iz ograde iščupaj po jedan čavao.“ Dani su prolazili i jednoga je dana dječak bio u stanju kazati svomu ocu kako je izvadio sve čavle. Otac je uzeo sina za ruku i odveo ga do ograde. Tada mu je rekao: „Dobro si to uradio, sine moj, ali pogledaj sve te rupe u ogradi. Ograda više nikad neće biti ista.“

Razmisli: Koliko ti dnevno čavala zabiješ u nečije srce jer si nekoga uvrijedio svojom riječju ili djelom? Je li to uopće potrebno? Pokušaj te čavle koje zabiješ usporediti s Isusovim čavlima zabijenim na rukama i nogama. Zar se ne osjećaš kao oni ljudi koji su njemu zabili čavle, iako je on jedini koji ih nije zaslužio? Nitko od nas nema pravo nanositi drugima zlo jer svi smo mi isti. Nitko nije zaslužio tako nešto, a najmanje naši bližnji i sam Isus, jer ako uvrijediš bližnjega svoga, uvrijedio si i Isusa.

Sjeti se što ti je rekao: „Što učiniste jednom od moje najmanje braće, meni učiniste.“ Sjeti se toga svakoga dana i zamoli Boga neka ti podari strpljenje kako bi se mogao lakše nositi s poteškoćama i problemima. Ne dopusti da isti ti problemi utječu na tvoj odnos s bližnjima. Isto tako, zamoli Boga neka ti podari srce puno ljubavi i milosti kako bi mogao ići svijetom i širiti ljubav i radost umjesto tuge, kako bi uspio obrisati suze s uplakanih lica umjesto da ih ti sam uzrokuješ. Jer zapamti, sve što učiniš, tebi će se vratiti stostruko.

Tako su i naši učenici s djelatnicima, profesorima, salezijancima i mnogim drugim dobrim ljudima razveselili srca mnogih mališana koji nisu imali mogućnosti dobiti paketić od svoje obitelji. Također i nekim obiteljima koji su bili potrebni naše pomoći uručili smo pakete s hranom i osobnom higijenom. Bile su to obitelji: katoličke, muslimanske i pravoslavne vjeroispovijesti.

 

don Danijel Vidović

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis