19 lis

Od svih godišnjih doba jesen nas posebno poziva na zahvalnost. Ona je plodonosno vrijeme, ali i vrijeme kada čovjek ubire plodove mukotrpnog rada u polju. Tako smo i mi u srijedu, 18. listopada, u našem Centru obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Ovogodišnji bogati program priredio je Aktiv poljoprivrede i ugostiteljstva. Program smo započeli zajedničkim objedom u holu našeg Centra, a hranu koju smo blagovali pripremili su naši učenici i djelatnici. Kao i svake godine, s puno truda izradili su različite proizvode, peciva i kolače, a sve to i kreativno dekorirali jesenskim plodovima.

Organizirano je i natjecanje za najbolji kruh, a kako je tema ovogodišnjih Dana kruha bundeva, ona je morala biti jedan od sastojaka. Tročlano povjerenstvo imalo je težak zadatak – ocijeniti  trinaest prijavljenih kruhova. Nakon bodovanja izgleda, teksture i okusa nagrada najboljeg kruha dodijeljena je III. m razredu. Tako su upravo oni osvojili besplatan doručak u školskoj kuhinji.

Bogati program upotpunile su i natjecateljske igre u runjenju kukuruza i plesu s jabukom. U runjenju kukuruza razredi su prijavili svoje timove od dva učenika koji su tijekom jedne i pol minute nastojali oruniti što veću masu kukuruza. Nakon vaganja žiri je pobjednikom proglasio Antonija Kresića i Tomislava Anđelića, tim 3.c razreda. Natjecali su se i naši profesori, a pobjedu su odnijeli prof. Marko i prof. Anto. Ples s jabukama izmamio nam je osmijehe, a nakon tijesne završnice pobjedu su ostvarile učenice 3.b razreda, Anđela i Tanja. 

Kao vrhunac zahvalnosti za hranu i plodove koje svakodnevno blagujemo slavili smo svetu misu u našoj školskoj kapelici. Misno slavlje predslavio je preč. Predrag Stojčević u suslavlju braće salezijanaca. U prigodnoj homiliji pozvao nas je da u svom životnom hodu otvorimo srce Isusu i budemo „radnici na Njegovoj njivi“ (usp. Lk 10,2). Na koncu svete mise don Mirko nas je potaknuo na zahvalnost za hranu koju možemo svaki dan blagovati.

Na molbu Misijske središnjice BiH tijekom dana skupljali smo i priloge za misiju sestara Malog Isusa u Haitiju. Sestre grade privatni centar za napuštenu djecu te internat za djevojke, pa se nadamo kako će im i naši mali darovi značiti mnogo.

Anamarija Matijević

Fotografije možete pogledati na poveznici:

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje | 2023.

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis