06 lip

Ovogodišnji Eko kamp „Belli“ započeo je 25. svibnja u Požegi. Uz domaćine Katoličke gimnazije iz Požege, osim naše škole, sudjelovali su i Katolički školski centar „Petar Barbarić“ iz Travnika, Srpska pravoslavna opća gimnazija „Kantakuzina Katarina Branković” iz Zagreba te Škofijska gimnazija iz Vipave. Za vikend su nam se pridružili učenici Katoličke osnovne škole. Našu školu predstavljali su učenici 1. a gimnazije Mariela Zovko, Helena Jurišić, Petar Kontić i Petar Antolović u pratnji profesora Marka Tomasa.

Prvi dan započeo je dolaskom u Požegu i okupljanjem u prostorijama škole. Nakon kratkog upoznavanja krenuli smo u razgledavanje Dijecezanskog muzeja, Požeške kuće, požeške katedrale te samog grada kojim nas je provela prof. Vera Ćuže-Abramović. Nakon obilaska zaputili smo se u dom sv. Augustina gdje smo, nakon večere, predstavili škole iz kojih dolazimo. Sljedeći dan proveli smo u Kutjevu gdje smo obišli crkvu Rođenja Blažene Djevice Marije, kutjevačke podrume te kutjevačke vinograde. Kasnije smo se osvježili na Veličkim bazenima u aquaparku Shhhuma. Dan smo završili kratkim predavanjem i radionicom vlč. Marijana Pavelića. Subotnji dan proveli smo planinarenjem na južnim obroncima Papuka gdje smo naišli na stanište guštera Belli. Imali smo priliku naučiti orijentirati se u prirodi pomoću kompasa, ručnog sata i Sunca.
Naredno jutro osvojili smo Tauberove stijene i vidjeli ostatke veličkog starog grada te čuli nešto o njegovoj povijesti. Spustili smo se do parka Duboka i ostatak dana proveli u adrenalinskom parku. Večer smo zaključili sv. misom, koju je predvodio vlč. Tomislav Dokoza, i druženjem u prostorijama  doma. Zadnji dan uputili smo se prema Virovitici. Nakon sv. mise i obilaska Gradskog muzeja stigli smo u Špišić Bukovicu gdje smo posljednji put zajedno objedovali i družili se uz razne aktivnosti. Ravnatelj škole domaćina te organizatorica projekta prof. Milena Škoda uputili su zahvalne govore nakon čega smo pogledali kratki video o proteklih pet dana koji su napravili članovi TV sekcije Nautes.

U Žepče smo se vratili zadovoljni i sretni s onim što smo vidjeli i proživjeli proteklih pet dana i zahvaljujemo svima koji su nam omogućili ovo nezaboravno iskustvo.

Helena Jurišić, 1. a Gimnazija

Fotografije možete pogledati na poveznici:

Eko kamp “Belli” | 2023.

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis