23 svi

Učenici 1.d (zavarivači i instalateri centralnog grijanja i klimatizacije), 1.e (elektrotehničari) i 1.m (mehatroničari) sa svojim razrednicama, razrednikom, profesorima praktične nastave i bratom salezijancem  posjetili su Institut za zavarivanje u Tuzli. Institut za zavarivanje doo Tuzla bavi se obukom, doobukom, prekvalifikacijom i atestacijom zavarivača sa svim potrebnim ispitivanjima po zahtjevima standarda EN ISO 9606 uz izdavanjem međunarodnog certifikata za polaznike. Također se bave i nadzorom te pružaju usluge ispitivanja materijala i zavarenih spojeva, kvalifikacije postupaka zavarivanja (WPQR) ali i certificiranja pogona.

Naši učenici su mogli vidjeti postupake nerazornih ispitivanja zavarenih spojeva – penetrantsku metodou, ultrazvuk i radiografsku metodom. Nakon postupka ispitivanja zavarenih spojeva učenici su u radionici s aparatima za zavarivanje mogli vidjeti najčešće postupke, pa čak se i okušati u zavarivanju. Predavač u radionici demonstrirao je i detaljnije pojasnio MIG/MAG i TIG postupak zavarivanja uz pregršt savjeta koji dolaze iz prakse.

Institut je naše učenike počastio odličnim sendvičima i sokom.  Hvala Institutu za zavarivanje u Tuzli na lijepom prijemu i kvalitetnom predavanju koje je obogatilo naše učenike!

Slobodno vrijeme smo proveli u City centru. Svoj posjet Tuzli smo nastavili u Zološkom vrtu. I sunčano vrijeme nas je poslužilo, dalo je ljepotu ovomu danu.  Kiša nas je ispratila iz Tuzle, ali i dočekala u našem Žepču.

prof. Tanja Slišković

Fotografije možete pogledati na poveznici:

Terenska nastava Tuzla | 2023.

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis