03 tra

U sklopu duhovne priprave za Uskrs učenici naše škole zajedno s profesorima, vodstvom škole i ostalim djelatnicima  hodočastili su u četvrtak, 30. ožujka 2023., Kraljici Mira u Međugorje.

Putovanje smo započeli u ranim jutarnjim satima molitvom Bogu i Gospi da nas vjerno prate i štite na našem putu. Ovo hodočašće svatko je prikazao kao zahvalu Gospi što je s nama sve ove godine, a molili smo također i po svojim osobnim nakanama.

Po dolasku u Međugorje dočekao nas je domaćin fra Marinko Šakota, a raznolik program duhovne obnove započeo je pješačenjem na Podbrdo (brdo ukazanja) i molitvom svete krunice. Na povratku je slijedio zajednički ručak te vrijeme za odmor. Duhovno i tjelesno okrijepljeni nastavili smo s programom te poslušali svjedočanstvo bivšeg ovisnika o drogama koje je bilo osobito poticajno i nadahnjujuće. Darijo Vasilj, bivši ovisnik, (sada otac četvero djece) kroz primjer je vlastitog pada u drogu i beznađe te osobno obraćenje posvjedočio da nada uvijek postoji. Bog sa svima ima neki plan iako naš put ponekad nije lagan. Trnovit je i težak, ali uz molitvu, post i žrtvu Bogu je sve moguće.

Nakon svjedočanstva fra Marinko Šakota imao je duhovni nagovor koji je bio i priprava za sakrament pomirenja. Predstavio  nam je međugorsku duhovnost i na što nas Gospa, Kraljica Mira, poziva. Bitna su dva simbola – ruke i srce. Poziva nas da budemo njene produžene ruke mira jedni drugima, da najprije otvorimo ruke na molitvu, a zatim svoje srce potrebitima. Jedno bez drugoga ne ide. Molitva i pružene ruke u otvorenosti srca ključ su mira, milosti i blagoslova.

Sveta ispovijed bila je najuzvišenijiji trenutak pomirenja s Bogom i samim sobom, nakon čega smo nastavili s euharistijskim slavljem.

Predvoditelj misnog slavlja u propovijedi je rekao: „Čovjek u Međugorju lakše osjeća Boga.” Uistinu, toga smo svi svjedoci. Međugorje nas uvijek iznova privlači i zove. Gospa nas čeka raširenih ruku i poziva na obraćenje. Stoga je ovo hodočašće i duhovna obnova prije svega bilo odgovor na Gospin poziv da dođemo njezinom Sinu i predamo svoj život i svoju svakodnevicu u Gospodinove ruke.

U kasnim večernjim satima istoga dana vratili smo se kućama pomalo umorni, ali iznad svega ispunjeni i zahvalni te s nadom da će blagodati hodočašća zaživjeti u  našim srcima.

Mir i dobro!

Darija Klarić

Fotografije možete pogledati na poveznici:

Duhovna obnova i hodočašće u Međugorje |2023.

Fotografija: Antea Kukolj i Marta Marijanović

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis