02 velj

«Kako prevladati krizu očinstva» bila je tema odgojnog susreta za roditelje, odgojitelje i stariju mladež održanog 26. siječnja 2023. g. u prostorijama KŠC-a «Don Bosco» u Žepču. Pred mnogobrojnim posjetiteljima o ovoj aktualnoj temi govorili su fra Serđo Ćavar, odgojitelj franjevačkih bogoslova u Zagrebu koji je doktorirao na temu Kriza očinstva, i Marin Periš, otac, teolog i djelatnik salezijanske izdavačke kuće «Salesiana», koja se bavi izdavanjem knjiga odgojne tematike, organiziranjem odgojnih večeri za obitelji itd.

Na samom početku predavači su istaknuli kako je problematika krize očinstva u današnje vrijeme jako prisutna i veliki je problem odgoja djece i mladih danas. Nameće se pitanje kako prepoznati krizu u kojoj se može naći jedan otac, kako je prevladati. Je li uloga oca danas zanemarena i nevažna? Svjedoci smo kako mnoga djeca u današnje vrijeme odlaze u svijet «bez krila» nespremna za let jer nisu iskusili pravu očinsku ljubav. Mnogo ljudi i djece boluje od «očinske rane» jer nisu iskusili očinsku ljubav. U mnogim  obiteljima svjedočimo kako je odgoj djece  prepušten isključivo majci, majka je ta koja drži sve u svojim rukama i ima potrebu sve držati pod kontrolom, a otac je negdje po strani. Majka svakako treba biti osoba predanja, ljubavi i izgaranja, ali djecu, posebno srednjoškolsku, treba više usmjeravati na oca. Treba reći da je za odgoj djece bitan sklad i majke i oca, i da svako od njih ima svoju odgojnu ulogu.  Jako je važno da otac bude stup obitelji i svjedok evanđelja, otac koji zna reći NE,  ali i otac koji je pun nježnosti, otac koji je pravedan i svima daje što mu pripada. On sam mora biti u kontaktu sa svojim osjećajima jer samo takav može prepoznati osjećaje svoje djece. Otac se treba odlučiti biti otac. Ta je odluka teška i puna žrtve. Biti otac je žrtva!  No, ako se voli, ništa nije teško. Gdje je ljubav, žrtva je užitak!

Na ovom odgojnom susretu mnoga su se pitanja otvorila, mnoge teme dotaknule, sigurno i neke nejasnoće rasvijetlile. U svakom slučaju, lijepo je bilo vidjeti pun školski hol onih koje je ova tema privukla. Bio je to sadržajan i obogaćujući susret, na korist svim roditeljima, odgojiteljima i onima koji će to tek postati.

Darija Klarić

Fotografije možete pogledati na poveznici:

Kako prevladati krizu očinstva |2023.

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis