30 lis

U četvrtak, 27. listopada 2022. , organizirali smo terensku nastavu za učenike 2. m (tehničar za mehatroniku) i  2. c ( računalni tehničar – CNC programer) odjela. Tom prigodom posjetili smo dva poduzeća u Usori.

Za početak smo posjetili IMACO Systemtechnik d.o.o. To je moderno fleksibilno poduzeće u području obrade metala i strojne industrije sa 100 % izvoza u EU. Proizvodnja obuhvaća sve pojedinačne dijelove u strojarskoj industriji. Učenicima je bilo vrlo zanimljivo proći sve pogone  i vidjeti kako se proizvode i sklapaju dijelovi, od najjednostavnijih do većih i složenijih, kao i  rad na CNC strojevima.

Naše drugo odredište bilo je poduzeće PREIS Usora d. o. o. Ovo poduzeće društvo je za proizvodnju metalnih konstrukcija. PREIS  dizajnira i proizvodi visokokvalitetne zavarene konstrukcije kao što su kućišta transformatora, stezaljke, radijatori i dijelovi cijevi. Na vrlo detaljan način učenici su upoznali  postupke rada, od samog crteža (projekta), preko čišćenja metala, obrade, nanošenja boje, varenja pa sve do završnog proizvoda, npr. kućišta transformatora koji teži i preko 30 t.

U oba poduzeća naišli smo na susretljivost i spremnost za suradnju te smo vrlo zahvalni na uloženom trudu i vremenu.  Učenici su aktivno sudjelovali i velikim brojem pitanja pokazali  zanimanje  za sve segmente rada.  Ovakav način nastave zasigurno je unio osvježenje u nastavni proces, donio mnoštvo novih informacija te su učenici mogli stvoriti predodžbu o tome kako se sve ono što su naučili i što će naučiti primjenjuje u praksi.

Snježana Vrbić, prof.

Fotografije možete pogledati na poveznici:

Terenska nastava Jajce i Usora | 2022.

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis