27 ruj

Dana 21. rujna 2022. u Vukovaru u sklopu međunarodnoga znanstveno-stručnog skupa 19. Ružičkini dani održan je 8. Susret mladih kemičara. Na Susretima mladih kemičara sudjeluju učenici srednjih škola iz Republike Hrvatske i susjednih država. Učenici predstavljaju samostalne radove iz kemije koje su izradili pod mentorstvom nastavnika.

Učenice 4. a Gimnazije Ana Penava i Vanja Perković pod vodstvom profesora Marka Tomasa predstavile su se radom „Analiza fizikalno-kemijskih svojstava prirodne maske za lice od zelene gline″. Cilj ovog rada bio je utvrditi zdravstvenu ispravnost korištenja prirodnih maski za lice ispitivanjem peroksidnog broja, pH vrijednosti i drugih parametara. Maska je izrađena u školskom laboratoriju od kvalitetnih prirodnih sirovina.

Učenice 4. b Gimnazije Nika Đuzel, Josipa Jurčević, Antea Kukolj i Kristina Trogrlić pod vodstvom profesorice Slavice Jukić predstavile su se radom „Ispitivanje kakvoće ručno rađenih prirodnih sapuna″. Prirodni sapuni za ovaj rad također su pripremljeni u školskom laboratoriju od biljnih ulja i prirodnih mirisa i boja.

Učenice 3.a agroturističkog smjera iz Tehničko-obrtničke škole Sandra Maglica, Magdalena Jurić i Renata Šimić pod vodstvom profesorice Maje Spajić predstavile su se radom „Određivanje antioksidacijskog kapaciteta povrća uzgojenog u školskom vrtu KŠC-a „Don Bosco“ Žepče.

Tijekom istraživanja učenice su pod vodstvom svojih mentora napravile i fizikalno-kemijsku analizu ispitivanih proizvoda na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Sve radove pohvalilo je stručno povjerenstvo i ostali sudionici skupa.

Zahvaljujemo organizatorima na gostoprimstvu i ugodnom druženju te se nadamo budućoj suradnji.

Ana Penava, 4. a

Fotografije možete pogledati na poveznici:

Susret mladih kemičara | 2022.

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis