16 lip

Dana 14. lipnja 2022. godine naši su učenici pod vodstvom profesora kemije i biologije posjetili Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku kao dio priprema za ˝Susret mladih kemičara˝ u sklopu međunarodnog znanstvenog skupa Ružičkini dani, koji će se održati u rujnu ove godine u Vukovaru. Istraživanja su obavile tri skupine učenika. Kristina Trogrlić, Antea Kukolj, Josipa Jurčević i Nika Đuzel pod mentorstvom prof. Slavice Jukić odradile su analize kojima su željele utvrditi kvalitetu prirodnih sapuna koje su samostalno izradile u školskom laboratoriju. U sastavu sapuna saponificirana su ulja masline, kokosa, palme i ricinusa. Mirisi sapuna dobiveni su od eteričnih ulja lavande i ružmarina, ljekovitog bilja koje uzgajamo u školskom vrtu. Analizama su određeni sadržaji alkalija, masnih kiselina, pH vrijednost, moć pjenjenja i kritična micelarna koncetracija mjerenjem vodljivosti.

Vanja Perković i Ana Penava pod mentorstvom prof. Marka Tomasa obavile su analizu kemijsko-fizikalnih parametara maske za lice od zelene gline.

Sandra Maglica, Magdalena Jurić i Renata Šimić pod mentorstvom prof. Maje Spajić ispitivali su antioksidacijski kapacitet povrća uzgojenog u školskom vrtu KŠC-a ,,Don Bosco˝ Žepče.

Planirane analize obavljene su uspješno i pomogle su u stjecanju iskustva, vještina i znanja iz područja prirodoslovlja. Zahvaljujemo našem bivšem učeniku doc. dr. sc. Antunu Jozinoviću, profesoru na PTFOS-u, koji je organizirao sve što nam je bilo potrebno za istraživanje u laboratoriju – opremu i tehničku pomoć osoblja fakulteta. Nakon odrađenog posla naši su učenici imali priliku uživati u ljepotama grada Osijeka.

Maja Spajić

Fotografije možete pogledati na poveznici:

Kemijska analiza učeničkih proizvoda na PTFOS-u | 2022.

Fotografija: Maja Spajić

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis