14 lip

U subotu, 4. lipnja 2022. godine, u prostorijama KŠC-a “Don Bosco”  u Žepču upriličen je Susret hrvatske kulture, čiji su organizatori bili Ogranak Matice hrvatske Žepče, KŠC “Don Bosco” Žepče, HKD Napredak (podružnica Žepče), Družba “Braća Hrvatskog Zmaja”, Đakovačko-osječka nadbiskupija, Ogranak Matice hrvatske Osijek i Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku.

U okviru bogatog programa potpisan je i Sporazum o suradnji KŠC-a “Don Bosco” Žepče i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Rezultat je to dugogodišnje suradnje žepačkih i osječkih navedenih institucija kulture koja je započela davne 2000. godine  izgradnjom KŠC-a „Don Bosco“ u Žepču prema projektu arhitekta akademika Andrije Mutnjakovića, o čijem djelu osječka akademija snima dokumentarni film. Tijekom programa upriličeno je i predstavljanje monografije prof. dr. sc. Helene Sablić-Tomić “U osječkom Nutarnjem gradu”, čiji je urednik  akademik Mutnjaković.

Voditeljica programa bila je prof. Magdalena Barešić, koja je izrazila dobrodošlicu svima i pozdravila sve goste te najavila tijek manifestacije. Skupu se pozdravnim govorom u ulozi domaćina obratio don Tihomir Šutalo, provincijal Hrvatske salezijanske provincije, koji je izrazio radost i zadovoljstvo što se prvi put potpisuje sporazum o suradnji između našega Centra i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. „Zaista je riječ o nečemu lijepom što nas vraća izvornim korijenima civilizacije, a to je i naš arhitekt akademik Mutnjaković kroz izgradnju Centra htio prikazati. Neka u njemu i dalje stasaju i rastu mlade generacije koje će nastaviti razvijati to dobro, kroz suradnju ove dvije važne institucije, da budemo sol zemlje i svjetlo svijeta“, rekao je provincijal don Tihomir.  Ravnatelj KŠC-a „Don Bosco“ Žepče  don Ivan Širić naš je Centar  usporedio sa zračnom pistom s koje u svijet polijeću mladi ljudi, naši učenici. Mi ćemo njima ovim sporazumom o suradnji upisati  koordinate Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, a nadamo se kako će i Akademija isto upisati naše kako bi naši studenti mogli naći put kući, odakle su „poletjeli“.

Pozdravne riječi također su uputili i načelnik općine Žepče Mato Zovko, veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić, prof. dr. sc. Helena Sablić-Tomić, dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, akademik Andrija Mutnjaković, prof. dr. sc. Mislav Grgić, veliki meštar Družbe Braće Hrvatskog Zmaja, Zmaj Stossmayerski te Ivica Završki, član Glavnog odbora Matice hrvatske i potpredsjednik Ogranka Matice hrvatske u Osijeku.

Dane hrvatske kulture u Žepču službeno je otvorio prof. emeritus Antun Tucak izrazivši  zadovoljstvo i čast  što može nazočiti ovome trenutku obnove suradnje između Osijeka i Žepča. Buduća suradnja između ove dvije ustanove dat će jednu novu dimenziju u kvaliteti kulturnog života ne samo Žepča i Osijeka nego i cjelokupnog hrvatskog naroda.

Potom je uslijedio i čin potpisivanja suradnje između Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i KŠC-a „Don Bosco“ Žepče.

Tijekom ove kulturno sadržajne i bogate manifestacije predstavljena je i monografija prof. dr. sc. Helene Sablić-Tomić „U osječkom Nutarnjem gradu“. O monografiji je govorio urednik, akademik Andrija Mutnjaković istaknuvši važnost izdavanja jednoga ovakvoga djela. Monografija je važna za grad Osijek, ali i kulturnu i svjetsku baštinu Hrvatske. Ulomke iz monografije čitao je Miroslav Čabraja, prvak drame HNK-a u Osijeku, a program su glazbenim točkama uveličali studentica Vanesa Iličić izvedbom na gitari te Tamburaški kvartet Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, koji su sve nazočne oduševili izvrsnim izvedbama. Time je završio službeni dio programa, a druženje se nastavilo u opuštenoj atmosferi uz domjenak za sve goste.

Darija Klarić

Fotografije možete pogledati na poveznici:

Susret hrvatske kulture u Žepču | 2022.

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis