02 lip

Ove godine ponovno je održan Eko kamp Belli nakon dvogodišnje pauze. Domaćin nam je bila Katolička gimnazija s pravom javnosti u Požegi, a osim naše škole sudionici su bili Srpska pravoslavna opšta gimnazija „Kantakuzina Katarina Branković“ iz Zagreba i Katolički školski centar „Petar Barbarić“ iz Travnika. Kamp je započeo 26. svibnja u Pakracu, a završio je 30. svibnja u Požegi.

1. dan

Iz Žepča smo krenuli 26. svibnja prema Pakracu gdje smo se u župnom uredu susreli s ostalim sudionicima kampa. U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije slavili smo svetu misu koju je predvodio vlč. Krunoslav Siroglavić. Nakon svete mise uputili smo se prema Muzeju grada Pakraca gdje smo se upoznali s poviješću slavonskog banovca, srebrnog novčića koji je kovan u prvoj hrvatskoj kovnici novca, te smo i sami mogli izraditi repliku istog. U Muzeju smo mogli razgledati i zanimljivu izložbu pod nazivom „Neustrašive žene“ koja objedinjuje ilustracije sto značajnih žena u hrvatskoj povijesti. Nakon toga posjetili smo sabornu crkvu Svete Trojice i Vladičanski dvor koji je poznat po svojoj bogatoj knjižnici.

Ručak smo imali na izletištu Omanovac, a nakon njega smo se zabavljali igrajući igre, pjevajući i upoznavali smo se s ostalim sudionicima kampa. Dan smo završili u domu sv. Augustina u Velikoj gdje smo se smjestili i večerali, a nakon večere smo predstavljali svoje škole.

2. dan

Nakon doručka uputili smo se u Kutjevo. Prvo smo posjetili crkvu rođenja Blažene Djevice Marije. Upoznali smo se s bogatom poviješću ove župe te smo se imali i priliku pomoliti pred čudotvornom slikom Gospe Kutjevske. Nakon toga smo obišli kutjevačke podrume gdje smo čuli dosta zanimljivih informacija o proizvodnji i povijesti kutjevačkih vina, a imali smo ih priliku i degustirati. Također smo obišli vinograde i vinske podrume požeškog veleučilišta. Zatim je uslijedio mnogima najuzbudljiviji dio dana – posjet bazenima Shhhuma. Nakon što smo se odmorili, slijedila je radionica na temu „Održivi razvoj“ gdje smo u grupama pripremali prezentacije pod vodstvom voditeljice kampa prof. Milene Škoda.

3. dan

Ujutro smo se iz doma u Velikoj uputili prema kampu Duboka gdje smo se smjestili u šatore. U pratnji vodiča Ane Đaković iz kampa smo krenuli u osvajanje vrha Mališćak (740 m.n.v.). Na ovoj stazi nalazi se i vidikovac Pliš koji je ujedno i arheološko nalazište, poučna staza hrasta medunca i stanište ivanjskog rovaša, najmanjeg guštera kojega mi, nažalost, nismo sreli. Put je bio naporan, ali kada smo stigli do cilja, bili smo ponosni na postignuti uspjeh. Po povratku s Papuka odmarali smo u šatorima jer nam kiša nije dopuštala da se družimo na otvorenom. Ipak je prestala padati do večeri te smo se okupili oko vatre i zajedno pjevali.

4. dan

Zbog kiše koja je cijelu noć padala morali smo krenuti kasnije u obilazak Papuka, pa je tako i naša staza bila skraćena. Nakon dva i pol sata hoda stigli smo u planinarski dom Jankovac koji je okružen bukovom šumom, a u njegovoj blizini nalazi se i slap Skakavac. Staze kojima smo išli bile su jako skliske, tako da je cijela ova ruta bila poprilično izazovna.  Nakon što smo se okrijepili ručkom, krenuli smo nazad prema kampu Duboka gdje smo uživali u adrenalinskom parku. Iz kampa smo se vratili u dom u Velikoj te smo u tamošnjoj crkvi slavili svetu misu.

5. dan

Zadnji dan kampa krenuli smo iz Velike u Požegu. Tu nas je dočekala profesorica Vera Ćuže-Abramović koja nas je upoznala s poviješću požeške katedrale, provela nas kroz kriptu u kojoj se nalaze moći sv. Ivana Pavla II. te nas provela kroz Dijecezantski muzej, crkvu svetog Lovre.

Za kraj smo predstavili svoje radove na temu „Održivi razvoj“ i zahvalili našim domaćinima Mileni, Ivani, Dominiku, Dori, Željku… i zaputili se nazad u svoje Žepče nadajući se kako će nas put ubrzo ponovno dovesti u Zlatnu dolinu.

Antonija Jukić, prof.

Ana Lučić, 3. a TOŠ

Gabrijela Katić, 3. a TOŠ

Fotografije možete pogledati na poveznici:

Eko kamp Belli 2022.

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis