06 tra

Dana 31. ožujka 2022. godine šest odjela Opće gimnazije krenulo je na studijsko putovanje. Iako nas je cijelim putem pratila obilna kiša i tmurno vrijeme, to nije pokvarilo naše raspoloženje. Glazba, optimizam i veselje – sve su to karakteristike kojima bi nas mogli opisati mnogi stranci koji su nas sretali.

Prvi dan odlučili smo provesti u Mostaru. Iako smo bili ograničeni na zatvorene prostore zbog vremena, iskoristili smo to u najboljem smislu. Imali smo dosta slobodnog vremena koje su mnogi od nas iskoristili za susret s rodbinom ili bivšim učenicama Opće gimnazije. Na večer smo se smjestili u svoje sobe i uz druženje pred spavanje uokvirili priču prvog dana. Sutradan smo imali malo više sreće. Oblaci su ustupili  mjesto suncu, pa je bilo malo ljepše vrijeme. Dan smo započeli uz molitvu u crkvi sv. Jakova u Međugorju, a zatim smo se uputili u zajednicu Cenacolo. Imali smo priliku čuti priču dvojice mladih ljudi koji u su jednom trenutku svog života izgubili smisao i predali se lošoj struji života. No Bog za sve ima nekakav plan. Ispričali su nam svoje priče i pokazali nam uže koje im je bilo spas u živom blatu u kojem su tonuli. S bubicom u uhu koja nas osvijesti o životu, uputili smo se na Kravice, jedan od najljepših vodopada koji pokazivaše moć prirode. Zanimljivo je bilo uvidjeti koliko je čovjek malen te prepoznati u snazi jednu veliku ljepotu. Posjetili smo i crkvu na Humcu, muzej koji sadržava mnoge predmete iz prapovijesti, ali i iz nekih nama bližih vremena. Bili smo i u Rami i tamo fotografirali jedno od najljepših jezera naše male zemljice, upoznali se s franjevcem koji nas je poveo u još jedan muzej. Od svega novoga i viđenog mislim da su svima u sjećanju najviše ostale preparirane životinje u potkrovlju muzeja. Prikaz djelića prirode koji u današnjem vremenu rijetko možemo susresti bio je svima fascinantan.

Put kući prošao je u još boljoj atmosferi, a točku na i stavila je sama poruka profesora koji su nas pohvalili za suradnju i dobru atmosferu.

Agata Perković, II. a

Fotografije možete pogledati na poveznici:

Stručno studijsko putovanje u Mostar i Međugorje | 2022.

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis