14 ožu

U ranim jutarnjim satima u pratnji naših profesora mi, maturanti Tehničko-obrtničke škole, krenuli smo na studijsko putovanje. Cilj nam je bio grad Jajce. Nakon par sati vožnje stigli smo na odredište, gdje  smo zajedno najprije posjetili hidroelektranu “Jajce I”. Ona se nalazi pod zemljom, u blizini Podmilačja, na lijevoj obali rijeke Vrbas. U njoj smo se upoznali s jednim od načina proizvodnje električne energije. Jedan od radnika proveo nas je kroz tunele hidroelektrane koji su nas doveli do generatora i turbina te smo na kraju vidjeli i jedan od njihovih transformatora. Saznali smo kako se ova hidroelektrana napaja vodom iz Velikog Plivskog jezera, a upravo Plivska jezera bila su nam sljedeće odredište. Tu smo predahnuli i uživali u prirodnim ljepotama. Zatim smo se odvojili te su odjeli 3. b i 3. d u pratnji profesora Dragana Zrne, Ivana Kresića i salezijanca Domagoja Bešlića otišli u posjet firmi “ThermoFLUX”, dok je u isto vrijeme 4. m obilazio “Jajce Alloy Wheels” s razrednicom Martom Marijanović te profesorima Franom Juranovićem i Nikom Marinčićem.

Kroz cijeli proces proizvodnje, od dizajniranja i izrade, testiranja pa sve do konačnoga pakiranja i stavljanja naplataka u prodaju, u firmi “Jajce Alloy Wheels” proveli su nas bivši učenici našeg centra, a danas uspješni zaposlenici ovog poduzeća Anto Bakula i Ivan Jakić. Sve nam je predstavljeno na vrlo zanimljiv način te smo pritom bili u mogućnosti na djelu vidjeti neke od najmodernijih robota i strojeva. Kada smo završili obilazak, susreli smo se s još jednim Žepčakom Ivicom Buljetom, koji je također zaposlenik ovog prepoznatog poduzeća. On je s nama podijelio priču o svom putu do ovog radnog mjesta. Cjelokupan prikaz rada u ovoj firmi  ostavio je pozitivne dojmove i zainteresirao mnoge učenike.

Za to vrijeme dio učenika  koji je obilazio poduzeće “ThermoFLUX” upoznavao se s procesom proizvodnje kotlova i peći za grijanje na pelet. S njima su nas povezali naši Žepčaci Goran Šimić i Dejan Ječmenica. Tako smo dobili priliku vidjeti rezanje, savijanje i zavarivanje na vrlo visokoj tehnološkoj razini i upotrebu najsuvremenijih CNC-strojeva u službi postizanja istoga. Važno je spomenuti kako su kamini i kotlovi proizvedeni u ovoj firmi ekološki prihvatljivi te pomažu u očuvanju okoliša.

Nakon ovih obilazaka studijsko putovanje priveli smo kraju. Obogaćeni novim saznanjima te pomalo umorni, vratili smo se u Žepče.

                                                                                                          Marijana Sinanović, IV. m

Fotografije možete pogledati na poveznici:

Stručno studijsko putovanje u Jajce | 2022.

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis