27 velj

Magdalena Blažević i Seid Serdarević u petak dvadeset petog veljače u KŠC-u „Don Bosco“ Žepče predstavili su Magdalenin roman U kasno ljeto, a dio programa predstavljanja upotpunili su učenici Glazbene škole Katarina Kosača Kotromanić koji su izveli tri glazbene točke.

Na samom početku glavni urednik izdavačke kuće Fraktura Seid Serdarević naglasio je kako je ovo predstavljanje posebno za autoricu romana kao i za žepačku javnost jer je radnja romana U kasno ljeto smještena u naš kraj i govori o traumatičnim događajima koji su se odvili 16. kolovoza 1993. godine. Serdarević je Magdalenu Blažević predstavio kao spisateljicu koja svojim pričama o događajima i ljudima koji su nam istovremeno i jako bliski i daleki uspijeva prodrijeti u „srce tame“. Romanom U kasno ljeto spisateljica se vraća u svoje djetinjstvo i oživljava bolne uspomene na tragične događaje. Blažević uspijeva bez patetike prikazati djetinjstvo djevojčice Ivane čiji je život prekinuo rat, a čemu je ona i sama svjedočila. Svojim stilom pisanja uspjela je stvoriti slikoviti svijet koji je univerzalna himna protiv rata. Sama autorica romana pročitala je tri poglavalja te odgovorila na pitanja o tome kako je nastajao roman, koliko je to iskustvo za nju bilo emotivno, kako je željela prikazati svoje likove, ali i kako je umjetnički oblikovala tekst.

Roman U kasno ljeto zasigurno je važno svjedočanstvo naše bliske prošlosti, ali i snažan umjetnički tekst Magdalene Blažević kojim se potvrđuje kao vrsna spisateljica kratkih priča i romana.

Marija Kosić

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis