04 velj

Dana 31. siječnja 2022. godine proslavili smo blagdan svetoga Ivana don Bosca i Dan našega Centra. Proslava je započela slavljem svete mise u 16 sati u crkvi sv. Ante Padovanskoga u Žepču koju je predvodio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko uz koncelebraciju brojnih svećenika. Euharistijsko slavlje su uveličali i članovi školskoga zbora, koji su za ovu prigodu uvježbali i pripremili Luka Širić i prof. Filip Klarić. U prigodnoj propovijedi predvoditelj misnog slavlja istaknuo je kako je mladost uvijek u fazi odgoja i obrazovanja, u fazi odrastanja i sazrijevanja. Svako vrijeme, pa tako i vrijeme mladosti, ima svoj cilj, a cilj za nas kršćane je biti čovjek po Božjoj mjeri, čovjek koji će biti svjetlo svijeta i sol zemlje, drugim riječima – biti svetac. I sam Don Bosco nam u tome može biti primjer i uzor, da uz Božju pomoć i Božju providnost budemo svjetlo ovoga svijeta te svladamo sve nedaće i kušnje koje život pred nas stavi.

U trenutku prinosa darova na oltar obitelj Klarić je sa svoje četvero djece  prinijela darove kruha i vina uz molitvu Gospodinu da uvijek čuva naše obitelji kako bi one bile škole života i ljubavi, da u njima uvijek vlada prava ljubav po uzoru na Svetu nazaretsku obitelj. Prinosom darova na ovaj način željeli smo obilježiti godinu obitelji koju je papa Franjo proglasio u ožujku prošle godine, a koja još uvijek traje.

Nakon svete mise u predvorju Katoličkog školskog centra uslijedio je prigodni program pod geslom svetoga Franje Saleškog: „Sve činite iz ljubavi, a ništa na silu.“ Program je ove godine osmislila prof. Tanja Slišković uz pomoć prof. Magdalene Barešić i učenika. Kroz program su nas vodili Lara Brašnić i Vedran Matijević, učenici trećih razreda. Izvedbom himne Centra Stasaj generacijo  koju je izveo školski zbor u suradnji sa zborom Glazbene škole „Katarina Kosača Kotromanić“ i solistima Petrom Antunović i Markom Nenadom Dropulja i službeno je započeo prigodni program. Okupljene je pozdravio ravnatelj Centra don Ivan Širić. U svom govoru osvrnuo se na proteklu godinu koja je bila teška i obilježena pandemijom i istaknuo da možemo biti zahvalni Bogu što smo uz Njegovu pomoć, uz nesebičnu spremnost svih djelatnika, suradnju s roditeljima, društvenom zajednicom i lokalnim službama uspješno mogli nastaviti raditi na odgoju mladih u don Boscovoj kući. Ovom prigodom u ime salezijanske zajednice zahvalio je i svim dobrim ljudima iz crkvenog, društvenog i političkog života koji su svojim trudom i materijalnim sredstvima pomogli kako u izgradnji tako i u samim početcima rada učeničkog doma. Mladima je uputio riječi ohrabrenja poručivši im da se ne boje jer je Krist živ, uskrsnuo i On je s nama. Trebamo mu dopustiti da nas oslobodi od svakoga ropstva kao i don Boscu da nas i danas, kao u davna vremena, vodi i odgaja za lijepo, dobro i istinito.

U drugome dijelu programa vidjeli smo šaljivu predstavu naziva Pomoćnica Marija koju je pripremila i izvela naša dramska skupina Harmonia s prof. Magdalenom Barešić. I ovaj put su nas zadivili naši glumci. Predstava je tim više zanimljiva jer su izmišljeni likovi i mjesta iz našega žepačkoga kraja. Svojom izvedbom prikazali su sliku današnje suvremene obitelji rastrojene i rastrgane na razne strane, obitelji gdje nitko nema autoriteta, gdje roditelji gube strpljenje s djecom, a djeca nemaju nimalo poštovanja prema roditeljima. U cijeloj toj zbrci, u kuću dolazi kućna pomoćnica, imena Marija. Ona na čudesan način vraća i  donosi red, mir i sklad u obitelj. Ukazuje im na prave vrijednosti u životu, a to su ljubav, međusobno poštovanje i molitva.

U nastavku programa mogli smo uživati u skladbi Hvalospjev ljubavi u izvođenju solistice, naše učenice Marije Žilić i uz  glazbenu pratnju učenice Glazbene škole Jane Dragić.

Na samom kraju svečanosti ravnatelj Centra don Ivan Širić na poseban je način zahvalio i uručio simbolične poklone za trinaest djelatnika Centra u znak zahvalnosti za dvadeset godina predanog truda i rada koji su utkali u ovu ustanovu i odgoj i obrazovanje mnogih generacija naših učenika. Poklone su primili i predvoditelj misnog slavlja fra. Miljenko Šteko kao i mons. Slađan Ćosić, promicatelj katoličkog školstva za Europu.

Povodom proslave Dana Centra i blagdana svetog Ivana don Bosca upriličena je i prodajna izložba proizvoda sekcije iz kemije. Izložbu su pripremili učenici polaznici sekcije i izborne nastave iz kemije pod vodstvom prof. Slavice Jukić. Ovi proizvodi izrađeni su od kvalitetnih prirodnih sirovina, a dio tih sirovina proizvodi su praktične nastave poljoprivredne struke naše Tehničko-obrtničke škole.

Školski zbor glazbenom točkom Put ka sreći obilježio kraj službenog dijela programa  i poslao poruku riječima pjesme:  „Samo živi samo budi, svi odgovori doći će sami, samo stoj na svjetlu i doći će kraj tami…“ 

Na kraju je uslijedio domjenak za sve djelatnike i goste u prostorijama učeničkog doma . 

Zahvalni Bogu za našeg nebeskog zaštitnika, oca i učitelja mladeži i sve koji pronose njegovu pedagogiju ljubavi molimo zajedno njegov zagovor na nebu.

Darija Klarić

Fotografije možete pogledati na poveznici:

Proslava blagdana sv. Ivana Bosca i Dana škole

Fotografija: Školska foto-sekcija

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis