17 pro

Sat razrednika ove srijede, 15. prosinca, u našoj školi imao je malo drukčiji tijek i organizaciju. Svi razredi okupljeni u holu škole, u tišini i pognutih glava, slušali su predavanje ravnatelja Centra don Ivana Širića na temu Cyberbullying – vršnjačko nasilje putem interneta. Netko je znao nešto o tome, netko malo više, a netko sigurno nije bio ni svjestan zastrašujućih podataka o ovoj sve većoj pošasti današnjega doba. Kao uvod u predavanje prikazan je video koji govori o utjecaju cyberbullyinga na mladu djevojku u fizičkom, emocionalom i društvenom smislu.

Don Ivan  istaknuo je da nasilje putem interneta ima za cilj poticanje grupne mržnje, napad na privatnost, uznemiravanje, uhođenje, vrijeđanje, nesavjestan pristup štetnim sadržajima te širenje nasilnih i uvredljivih komentara.  Najčešće je identitet počinitelja/zlostavljača skriven. Toga nažalost ima svuda oko nas i moramo toga postati svjesni. Mnoga istraživanja donose zaključke da nasilje preko društvenih mreža ostavlja duboke posljedice na zlostavljanu osobu koje rezultiraju strahom, povlačenjem u sebe, anksioznošću, nesigurnošću, sramom, a u mnogo slučajeva i samoubojstvom.

Nažalost, ni mi nismo lišeni takvoga oblika ponašanja u našoj školi. Stoga je i ovaj sastanak reakcija na to i upozornje svima da ne smijemo nijemo šutjeti i zatvarati oči pred problemima cyberbullyinga, nego da objavimo  „rat  tome neprijatelju“. Zlostavljači moraju znati što rade i koje posljedice će snositi zbog takvoga ponašanja, a žrtve biti sigurne da mogu hrabro iznijeti svoje iskustvo osobama od povjerenja i prekinuti taj lanac zla, koje samo čeka i vreba da ih uvuče u svoju zamku. Po završetku predavanja svaki je razred s razrednikom otišao u svoju učionicu kako bi kratko prokomentirao ovu temu o kojoj se zaista ima što za reći.

Darija Klarić

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis