18 stu

(15. listopada – 15. studenoga 2021.)

Ajmo hrvati se s knjigom

Ovogodišnji moto Mjeseca hrvatske knjige ima dvostruko značenje jer asocira na hrvatsku književnost i daje poticaj svima da se uhvatimo u koštac s knjigom i potakne na čitanje. Čitanje nije samo u službi obrazovanja ili užitka, nego čini čovjeka boljim, ali traži i vrijeme. Kako bismo motivirali i mlade i starije na čitanje, pokušali smo pokazati primjerom i odvojiti vrijeme za čitanje i uživati zajedno s učenicima.

Ovogodišnji Mjesec je iza nas. Organizirali su ga članovi Aktiva hrvatskoga jezika u suradnji s knjižničarima.

 Započeli smo danom besplatnoga upisa u našu knjižnicu, a nastavili izložbom kravata na Svjetski dan kravate. Učenici su napravili kravate koje su predstavljale njihov razred i bile ispisane stihovima hrvatskih pjesnika.

19. listopada organizirali smo književnu večer i predstavljanje knjige Radunice 1870. – 2020., autora  don Ilije Orkića i suautorice Marije Kajić.

Uslijedio je dan oprosta zakasnine kad su učenici pohrlili u knjižnicu kako bi riješili svoje neizmirene obveze.  U tjednu čitanja darovali smo knjige, objavljivali preporuke za čitanje, top ljestvice knjiga i organizirali posjet djece iz igraonice i druženje u knjižnici.

Nagradni natječaj selfi s knjigom urodio je plodom te su tako nagrađeni i učenici naše škole. Učenici su zbog epidemioloških mjera bili osuđeni na prijenos susreta s književnicom, te smo tako odgledali zanimljiv razgovor s književnicom Julijanom Matanović.

Hrvali smo se s knjigom, doslovce smo oživjeli taj borilački sport u kojemu je cilj protivnika srušiti na pod, bilo grčko-rimskim, bilo slobodnim stilom, osobito četvrtkom. Svaki četvrtak imali smo trenutke pod nazivom Čitajmo četvrtkom. Učenici prvih razreda čitali su poeziju, govorili o poeziji i zaključili kako je zapostavljena i u životu i u  školama, ali i da je kraljica među književnim vrstama jer uključuje sva osjetila i pruža neponovljiv doživljaj. Učenici drugih razreda izrađivali su rođendanske čestitke Juditi, ženi koju je okrunio otac hrvatske književnosti i proslavili njezin 500. rođendan ponavljajući epsku strukturu, utjecaje i značajke toga djela. Treći razredi su izdvajali vrijedno najljepše stihove iz hrvatske književnosti o hrvatskome jeziku i zadivili ljepotom riječi dok su četvrti razmatrali smisao i značenje prvih rečenica u književnim djelima, rečenica u kojima se čitatelj sastaje prvi put s piscem i koje su često presudne hoćemo li dalje čitati ili ne…

Kruna svih zbivanja trebao je biti 15. studeni i sastanak s Bookiranim na temu Poezija, vino i gitare. Susret je odgođen zbog nepovoljne epidemiološke situacije, ali  nadamo se skorom druženju jer Mjesec hrvatske knjige je iza nas, a godina čitanja je ispred nas…

Čitajmo jer je ljubav prema knjizi tek započela svoju cjeloživotnu avanturu u dušama onih koji su na trenutak udahnuli dašak vjetra pisane riječi.

Zrinka Mandurić

Naši dobročinitelji

Logotip Hrvatski Caritas Logotip Renovabis